Kto powiedział, że na urodziny musi być tort? Ja działam instynktownie, dlatego gdy zobaczyłam łubianki pełne polskich truskawek sprzedawane przez "babuszki" pod sklepem oraz naręcza rabarbaru.. to przepadłam, a wraz z tym wizja dzisiejszego "mężowego" tortu urodzinowego lub chociażby ciastka urodzinowego. Nie będzie "Mężu" jadł nam tortu, póki ja gotuję, marsz marsz mi z kuchni ;P
Zamiast tego będzie tarta- pomyślałam, taka śliczna z kratką, kojarząca się z beztroskim dzieciństwem, sukienkami w kwiatki, kompotem u babci i samymi sielskimi wspomnieniami. A, że "mężu" wie, że jego Żona - szczególnie jeśli chodzi o gotowanie - nie zawiedzie zatem protestów nie było, a tarta z talerza znikała, oj znikała.A tarta z mąki żytniej więc "odrobinę" mniej kalorii ;)
Zamiast tego będzie tarta- pomyślałam, taka śliczna z kratką, kojarząca się z beztroskim dzieciństwem, sukienkami w kwiatki, kompotem u babci i samymi sielskimi wspomnieniami. A, że "mężu" wie, że jego Żona - szczególnie jeśli chodzi o gotowanie - nie zawiedzie zatem protestów nie było, a tarta z talerza znikała, oj znikała.A tarta z mąki żytniej więc "odrobinę" mniej kalorii ;)
Tarta z rabarbarem:
200 gram margaryny
150 gram cukru pudru
400 gram mąki żytniej
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dkg truskawek świeżych
50 dkg rabarbaru
cukier puder do posypania
1 jajko do posmarowania ciasta
Rabarbar obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Następnie mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia posiekać z margaryną. Dodać żółtka, wymieszać, zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć je do lodówki na 30 minut. W tym czasie truskawki pokroić na połówki i przesmażyć w rondelku, potem wymieszać z rabarbarem. Rozwałkować ciasto na tartę, wyłożyć formę, piec 15 minut w temp.180 stopni.
Tartę można obciążyć kulkami ceramicznymi lub ryżem. Upieczoną tartę wyłożyć masą rabarbarowo-truskawkową i potem wyłożyć ciastem wyciętym na kształt kratki. A kratkę posmarować rozbełtanym jajkiem, aby się kusząco błyszczała.
200 gram margaryny
150 gram cukru pudru
400 gram mąki żytniej
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dkg truskawek świeżych
50 dkg rabarbaru
cukier puder do posypania
1 jajko do posmarowania ciasta
Rabarbar obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Następnie mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia posiekać z margaryną. Dodać żółtka, wymieszać, zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć je do lodówki na 30 minut. W tym czasie truskawki pokroić na połówki i przesmażyć w rondelku, potem wymieszać z rabarbarem. Rozwałkować ciasto na tartę, wyłożyć formę, piec 15 minut w temp.180 stopni.
Tartę można obciążyć kulkami ceramicznymi lub ryżem. Upieczoną tartę wyłożyć masą rabarbarowo-truskawkową i potem wyłożyć ciastem wyciętym na kształt kratki. A kratkę posmarować rozbełtanym jajkiem, aby się kusząco błyszczała.
Przepis bierze udział w akcji:
Cudowny pomysł :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :>
jaka piękna krata! O.O
OdpowiedzUsuńmniam
Pozdrawiam i dziękuję za dodanie tego cuda do akcji rabarbarowej:>