Kiedyś nie przemawiały do mnie zupy
krem, a od niedawna przekonałam się do nich, smaczne, lekkie, sycące. Dziś na
tapecie krem z selera, czyli warzywa, za którym nie przepadałam. Ale w wersji
zupy krem jest wyborny!
Zupa krem z selera
3 selery
3
ziemniaki
1
szalotka
2 łyżki
oliwy z oliwek
7
szklanek wody
1 kostka
rosołowa warzywna lub drobiowa
sól,
pieprz grubo mielony
orzechy
włoskie do ozdoby
Selery i
ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w wodzie z kostką rosołową. Szalotkę
pokroić w piórka i zeszklić na oliwie z oliwek. Warzywa gotować do miękkości,
wsypać szalotkę, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem, jeśli krem
wyszedł za gęsty, dodać wody i zagotować raz jeszcze. Podawać z orzechami
włoskimi lub prażonymi pestkami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz