sobota, 11 maja 2013

Blok czekoladowy - smak dzieciństwa na nowo

Blok czekoladowy kojarzy mi się z babcią i ze smakami dzieciństwa :) Pyszna czekoladowa, słodka masa z pokruszonymi herbatnikami rozpływała się w ustach i w małych rączkach. dano już nie jadłam takiego "prawdziwego" bloku czekoladowego zatem spróbowałam go zrobić...I to był właśnie smak z moich wspomnień...

 Przepis już jest :)


Składniki:
250 gram margaryny
500 gram mleka w proszku
125 ml wody
300 gram cukru
5 łyżek kakao
500 gram herbatników

Do rondla wrzucamy kakao, cukier oraz wlewamy wodę, mieszamy dokładnie i gotujemy na małym ogniu aż powstanie jednolita masa (nie zagotowujemy). 2/3 herbatników wrzucamy do woreczka foliowego i kruszymy przy użyciu wałka lub tłuczka, aby powstały większe i mniejsze kawałki herbatników. Masę przekładamy do dużej miski i dosypujemy mleko w proszku, cały czas mieszając mikserem aż składniki się połączą. Następnie wrzucamy pokruszone herbatniki do masy i mieszamy, masa będzie bardzo gęsta. Blaszkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę do foremki, wyrównujemy i uciskamy ją dość szybko, zanim zacznie gęstnieć. Od góry wkładamy 1/3 herbatników pokruszonych na większe kawałki herbatników. I znowu wyrównujemy górę – mi przydała się w tym celu plastikowa łopatka do tortów. A potem do lodówki na kilka godzin i blok gotowy!




4 komentarze:

  1. Mi też kojarzy się z dzieciństwem :) oj zajadało się taki blok, zajadało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka leci... :D wygląda pysznie. Przepis, gdzie przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...