30 stopni w słońcu, marzy się coś orzeźwoającego, chłodnego...Szklaneczka wody z cytryną i miętą, mojito, frappe albo sernik na zimno :) idealny na wieczór na tarasie, w ogrodzie czy balkonie :) Na bazie jogurtu zamiast śmietany kremówki stanowi alternatywe dla czegoś słodkiego, a jednak chociaż odrobinę mniej kalorycznego :)
Tęczowy sernik
1200 gram jogurtu naturalnego
galaretka kiwi
galaretka pomarańczowa
galaretka wiśniowa
2 łyżki żelatyny
¾ szklanki cukru pudru
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
½ szklanki mleka
4 łyżki wody
¼ szklanki wody
truskawki
Biszkopty nasączać w mleku i układać w tortownicy ściśle, jeden obok drugiego. Następnie do 1 jogurtu 400 gram dodać galaretkę wiśniową rozpuszczoną letnią, wymieszać, wylać do tortownicy, wstawić do lodówki. Jak stężeje wylać na ciasto schłodzoną rozpuszczoną galaretkę kiwi, wstawić do lodówki. Ubić jogurt naturalny z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody, potem zalać gorącą wodą (1/4 szklanki), wymieszać dobrze, wystudzić, ale jeszcze letnią wlać do jogurtu, wstawić na 10 minut do lodówki, taką tężejącą masę jogurtową wylać do tortownicy, wyrównać gorę, wstawić do lodówki aż stężeje, układać truskawki na cieście i zalać galaretką pomarańczową. Wstawić do lodówki do stężenia.
Kolorowa pychotka :)
OdpowiedzUsuń