Dzisiaj polecam Wam rogaliki
drożdżowe z makiem, pyszne, nie za słodkie, idealne jako drugie śniadanie, z masłem
i konfiturą smakują przepysznie. Jednak nie ma to jak domowa piekarenka (handmade w cenie),
wszystko smaczne, zdrowe, bez ulepszaczy, a jakie zapachy unoszą się w
mieszkaniu podczas takich wypieków!! i wreszcie wyciągnęłam szwedzki kubeczek z Muminkami, aby mi umilał tę zimową, smętną nutę!
Składniki na 4 sztuki
420 gram maki pszennej
3 łyżeczki drożdży suszonych
1 cukier waniliowy
1 jajko
1 szklanka mleka
10 dag masła stopionego
4 łyżki maku sypkiego
1 jajko do posmarowania rogalików
3 łyżeczki drożdży suszonych
1 cukier waniliowy
1 jajko
1 szklanka mleka
10 dag masła stopionego
4 łyżki maku sypkiego
1 jajko do posmarowania rogalików
Wszystkie
składniki sypkie czyli mąkę, drożdże, cukier waniliowy wsypujemy do
wypiekacza, dodajemy stopione masło, mleko, jajko i ustawiamy na program do
zagniatania na ok.20 minut, po tym czasie wkładamy ciasto do oprószonej mąką
miski blaszanej.
Odstawiamy tradycyjnie na około 40 minut do wyrośnięcia w
cieple miejsce przykrywając ściereczką, po tym czasie wyrabiamy kilka minut
ciasto, formujemy okrągły placek i kroimy na cztery trójkąty,
zwijamy w rogaliki, zaczynając od zewnętrznej części i układamy na blasze,
smarujemy jajkiem, aby się pięknie błyszczała skórka, pieczemy w 195 stopniach
około 20 minut. Podawać z konfiturą!
Uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńJejku jakie smaczne śniadanko, albo kolacyjka. Uwielbiam domowe rogaliki. Pięknie Ci wyszły.
OdpowiedzUsuń