środa, 22 stycznia 2014

Rogaliki drożdzowe z makiem



Dzisiaj polecam Wam rogaliki drożdżowe z makiem, pyszne, nie za słodkie, idealne jako drugie śniadanie, z masłem i konfiturą smakują przepysznie. Jednak nie ma to jak domowa piekarenka (handmade w cenie), wszystko smaczne, zdrowe, bez ulepszaczy, a jakie zapachy unoszą się w mieszkaniu podczas takich wypieków!! i wreszcie wyciągnęłam szwedzki kubeczek z Muminkami, aby mi umilał tę zimową, smętną nutę!





Składniki na 4 sztuki

420 gram maki pszennej
3 łyżeczki drożdży suszonych
1 cukier waniliowy
1  jajko
1 szklanka mleka
10 dag masła stopionego
4 łyżki maku sypkiego
1 jajko do posmarowania rogalików


Wszystkie składniki  sypkie czyli mąkę, drożdże, cukier waniliowy wsypujemy do wypiekacza, dodajemy stopione masło, mleko, jajko i ustawiamy na program do zagniatania na ok.20 minut, po tym czasie wkładamy ciasto do oprószonej mąką miski blaszanej. 
Odstawiamy tradycyjnie na około 40 minut do wyrośnięcia w cieple miejsce przykrywając ściereczką, po tym czasie wyrabiamy kilka minut ciasto, formujemy okrągły placek i  kroimy na cztery trójkąty, zwijamy w rogaliki, zaczynając od zewnętrznej części i układamy na blasze, smarujemy jajkiem, aby się pięknie błyszczała skórka, pieczemy w 195 stopniach około 20 minut. Podawać z konfiturą!
Rogale i rogaliki

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...