Ciasteczka kruche z cukrem - proste i przepyszne. Idealne do kawy, a także na podarek
od Zajączka dla najmłodszych. Wystarczy sięgnąć po wielkanocne foremki, siłę mięśni Męża, uruchomić pokłady cierpliwości i po kilku godzinach mamy kilka tac pysznych, uroczych ciastek.
Pierwsze własnoręcznie upieczone ciacha upiekłam właśnie według tego przepisu (od koleżanki mamy), potem sięgałam po wiele innych, jednak ten smak jest niezapomniany!
Poza tym w trakcie wałkowania ciasto się nie przykleja zbytnio do wałka, a ciasteczka można dowolnie ozdabiać - cukrem, perełkami cukrowymi, migdałami czy orzeszkami.
W każdej z tych kombinacji są pyszne, aczkolwiek chyba najsmaczniejsze klasyczne z cukrem!
50 dag mąki tortowej
16 dag cukru pudru
16 dag margaryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
2 łyżki smietany
1 białko do smarowania ciastek
cukier kryształ do dekoracji (mogą być orzechy, migdały, posypki cukrowe)
Sypkie składniki przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, siekamy, dodajemy jajka i śmietanę. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm, nawet cieniej. Wykrawamy foremkami kształty, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem i pieczemy około 10 minut na złoty kolor. A potem następna blacha i kolejna, ciastek wychodzi na około 4-5 blaszek przy piekarniku 60 cm.
Witam, słodkie ciasteczka :) bardzo apetyczne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńja też piekłam ciacha na święta, niestety nie zdążyłam zrobić dobrych zdjęć ;)
OdpowiedzUsuńczy w przepisie margarynę można zastąpić masłem?
Katinka ja zawsze dodaje margarynę, myslę, że ma lepszą konsystencję do tych ciasteczek :)
OdpowiedzUsuń