sobota, 19 kwietnia 2014

Wielkanocny sernik z pianką i płatkami migdałowymi!

Trochę mnie nie było na blogu z osobistych powodów, ale powracam razem z wiosną i Wielkanocą! A skoro Wielkanoc to oprócz babek wielkanocnych, piernikowych zajączków i baranków,  mazurków, makowców musi być także sernik!
U mnie dzisiaj pyszny sernik z pianką i płatkami migdałowymi, puszysty, kremowy, 
w sam raz na Wielkanocny Stół! 

Smacznego i Wesołych Świąt!

A już jutro przepis na kruche, pyszne ciasteczka z cukrem i nie tylko :) 




 A poniżej ubiegłoroczna odsłona :)
 Widok z lotu ptaka :) 

Ciasto
2 szklanki mąki tortowej
½ szklanki cukru
100 gram margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko

Masa serowa
1 kg twarogu mielonego
4 żółtka
2 jajka
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
2 i ½ szklanki mleka 2%
½ szklanki oliwy

Do pianki:
6 białek (W trakcie przygotowywania zostaną białka, które należy przelać do miski i wstawić do lodówki – przydadzą się później do pianki)
płatki migdałowe
¾ szklanki cukru pudru

Ze składników na ciasto zagnieść ciasto kruche, rozwałkować na około 1 centymetr i ułożyć w blaszce o wymiarach około 25x35 cm. Podpiec około 15 minut w temp 180 stopni. Wyjąc z piekarnika, ostudzić.
Żółtka, jajka utrzeć z cukrem mikserem, dodać ser i oliwę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie budyń wymieszać w zimnym mleku, dodać do masy serowej i wymieszać mikserem. nie bójcie się, że masa będzie bardzo rzadka. Na pewno się upiecze!
Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta, wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec około 1 godziny. Potem z zimnych białek i cukru pudru ubijamy pianę i wylewamy ją na ciepły sernik, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy kolejne 15-20 minut w temp.180 stopni.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...