Trochę mnie nie było na blogu z osobistych powodów, ale powracam razem z wiosną i Wielkanocą! A skoro Wielkanoc to oprócz babek wielkanocnych, piernikowych zajączków i baranków, mazurków, makowców musi być także sernik!
U mnie dzisiaj pyszny sernik z pianką i płatkami migdałowymi, puszysty, kremowy,
w sam raz na Wielkanocny Stół!
Smacznego i Wesołych Świąt!
A już jutro przepis na kruche, pyszne ciasteczka z cukrem i nie tylko :)
A poniżej ubiegłoroczna odsłona :)
Widok z lotu ptaka :)
Smacznego i Wesołych Świąt!
A już jutro przepis na kruche, pyszne ciasteczka z cukrem i nie tylko :)
A poniżej ubiegłoroczna odsłona :)
Widok z lotu ptaka :)
Ciasto
2
szklanki mąki tortowej
½ szklanki
cukru
100
gram margaryny
2
łyżeczki proszku do pieczenia
1
jajko
1
żółtko
Masa
serowa
1 kg twarogu
mielonego
4
żółtka
2
jajka
1
szklanka cukru
2
budynie waniliowe
2 i ½ szklanki
mleka 2%
½ szklanki
oliwy
Do
pianki:
6
białek (W trakcie przygotowywania zostaną białka, które należy przelać do miski
i wstawić do lodówki – przydadzą się później do pianki)
płatki
migdałowe
¾ szklanki
cukru pudru
Ze
składników na ciasto zagnieść ciasto kruche, rozwałkować na około 1 centymetr i
ułożyć w blaszce o wymiarach około 25x35 cm. Podpiec około 15 minut w temp 180
stopni. Wyjąc z piekarnika, ostudzić.
Żółtka,
jajka utrzeć z cukrem mikserem, dodać ser i oliwę i wymieszać mikserem na gładką
masę. Następnie budyń wymieszać w zimnym mleku, dodać do masy serowej i
wymieszać mikserem. nie bójcie się, że masa będzie bardzo rzadka. Na pewno się
upiecze!
Masę
serową wylać na podpieczony spód ciasta, wstawić do piekarnika o temperaturze
180 stopni i piec około 1 godziny. Potem z zimnych białek i cukru pudru ubijamy
pianę i wylewamy ją na ciepły sernik, posypujemy płatkami migdałowymi i
pieczemy kolejne 15-20 minut w temp.180 stopni.
O mniam, wygląda pysznie :) Musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń