Ostatnio w związku ze spadkiem energii i sił witalnych chętnie
przypominam sobie proste klasyczne przepisy na ciasta niewymagające pracochłonnych
akrobacji z wałkiem przy stolnicy przy zagniataniu i wałkowaniu kruchego ciasta
;p Wystarczy zaledwie mikser, który sprawnie zmiksuje wszystkie składniki, stolnica, aby pokroić owoce i bakalie, a
potem wylać ciasto do blaszki!
Do takich ciach należy przepis na „Wiewiórkę”
– ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem (przepis znaleziony na stronie. Dzięki jabłkom nie jest suche, a
orzechy miło chrupią w pyszczkach :)
Składniki:
4
jajka
2
szklanki mąki tortowej
3/4-
1 szklanka cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżeczka sody oczyszczonej
2
łyżeczki cynamonu
4
jabłka
3/4-1
szklanka orzechów włoskich i laskowych
Jajka zmiksować z cukrem, przesiać
mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zetrzeć na tarce cynamon lub dodać cynamon w
proszku. Następnie wlać olej i zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w
nieregularną kostkę około 2 cm. Orzechy drobno posiekać, wrzucić jabłka i
orzechy do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką i wylać do blaszki wysmarowanej
margaryna i posypanej bułka tarta lub wysłana papierem do pieczenia. Piec w
temp.170 stopni na termoobiegu a potem 20 minut na klasycznym ustawieniu
góra-dół. Stopień wypieczenia ciasta sprawdzamy klasycznie przez włożenie w
ciasto patyczka drewnianego, jeśli końcówka będzie sucha, wyciągamy jeśli nie,
jeszcze dopiekamy.
Mniam! Uwielbiam takie ciasta! Jestem największą fanką jabłek pod słońcem!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńWitam. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/03/liebster-blog-award/#more-1622 Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuń