Klopsiki
po włosku
Składniki
500
gram mięsa mielonego z indyka
1
jajko
2
łyżki tartej bułki
1/3
szklanki mąki
¼
szklanki oliwy z oliwek
1
łyżka tymianku
1
listek laurowy
1-2
zabki czosnku
1,
5 szklanki soku pomidorowego lub gęstego przecieru pomidorowego
sól,
pieprz
Mięso
mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, bułką tartą, dodajemy sól i pieprz Kiedy
wszystkie składniki już się połączyły, formujemy nieduże klopsiki, obtaczamy w
mące i smażymy na 4-5 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek. Obsmażamy klopsiki z
obu stron, następnie do szerokiego rondla lub głębokiej patelni wlewamy
pozostałą część oliwy z oliwek, posiekane ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż
poczujemy zapach czosnku, wlewamy sok pomidorowy, dodajemy listek laurowy,
tymianek, sól i pieprz do smaku zagotowujemy powyższy sos. Potem przekładamy do
sosu klopsiki i gotujemy około 25-30 minut na niedużym ogniu, aby mięso przeszło
smakiem sosu pomidorowego. Podajemy z makaronem J
mniam :)
OdpowiedzUsuń