niedziela, 2 lutego 2014

Klopsiki po włosku a'la Pomodorro

Dzisiaj pomysł na klopsiki po włosku w sosie "silnie" pomidorowym, z tymiankiem, oliwą z oliwek, a do tego talerz spaghetti, hmm skoro Włochy i letni klimat nie chcą przyjść do Polski do chociaż na talerzu milo powitać włoski akcent :) Przyrządza je się dość szybko i są idealnym daniem z cyklu na dwa dni ;p ku uciesze Pani domu jak i pana Domu zapewniam :p







Klopsiki po włosku

Składniki
500 gram mięsa mielonego z indyka
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
1/3 szklanki mąki
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka tymianku
1 listek laurowy
1-2 zabki czosnku
1, 5 szklanki soku pomidorowego lub gęstego przecieru pomidorowego
sól, pieprz

Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, bułką tartą, dodajemy sól i pieprz Kiedy wszystkie składniki już się połączyły, formujemy nieduże klopsiki, obtaczamy w mące i smażymy na 4-5 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek. Obsmażamy klopsiki z obu stron, następnie do szerokiego rondla lub głębokiej patelni wlewamy pozostałą część oliwy z oliwek, posiekane ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż poczujemy zapach czosnku, wlewamy sok pomidorowy, dodajemy listek laurowy, tymianek, sól i pieprz do smaku zagotowujemy powyższy sos. Potem przekładamy do sosu klopsiki i gotujemy około 25-30 minut na niedużym ogniu, aby mięso przeszło smakiem sosu pomidorowego. Podajemy z makaronem J






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...