Brak czasu i zimowa aura sprawia, że przypominam sobie klasyczne, proste przepisy, takie jak ten na Ciasto Murzynka, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Jego upieczenie nie wymaga wiele czasu i energii, a smakuje doskonale. Razem z Ciastem Zebra" był to jedno z moich pierwszych kulinarnych wypieków :)
Tym razem zamiast polewy i orzeszków czy wiórków kokosowych na wierzchu, małe czary mary z babcinej serwetki (takiej robionej na szydełku). Po upieczeniu ciasta ułożyłam serwetkę na jego wierzchu i dokładnie posypałam cukrem pudrem w młynku. Potem chwytając serwetkę delikatnie podniosłam ją do góry i wualla koronkowe zdobienie pudrowe na zwyczajnym murzynku zmieniło go w całkiem luksusowe ciacho!!!
A oto inne opcje na dekoracje Murzynka i innych ucieranych ciast : polewa czekoladowa + płatki migdałowe, orzeszki, wiórki kokosowe
( w tym są w różnych kolorach)
250 gram margaryny
6 łyżek wody 3 łyżki kakao
¾ szklanki cukru zwykłego
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę, wodę, kakao, cukier
wrzucamy do garnka, mieszamy i zagotowujemy 5 min, aż wszystkie składniki się
połączą i utworzą jednolitą masę. Odstawiamy do wystudzenie. Do wystudzonej
masy dodajemy 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Z białek
ubijamy piane, łączymy z masą, pieczemy w temp 170-180 stopni od 30-40 minut.
Wygląda prze ślicznie, świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńwspaniała posypka :)
OdpowiedzUsuńŚliczna dekoracją, pożyczę sobie ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny pożyczajcie, tylko najlepiej zdaje egzamin taka szydełkowa babcina serwetka im bardziej misterne wzory tym efekt końcowy przyjemniejszy dla oka :)
OdpowiedzUsuńśliczny wzorek! takie ciasto robi wrażenie ;)
OdpowiedzUsuń"Serwetki na cieście" jeszcze nie widziałam. Fajne :)
OdpowiedzUsuń