środa, 15 stycznia 2014

Murzynek i pudrowe czary z serwetki :)

Brak czasu i zimowa aura sprawia, że przypominam sobie klasyczne, proste przepisy, takie jak ten na Ciasto Murzynka, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Jego upieczenie nie wymaga wiele czasu i energii, a smakuje doskonale. Razem z Ciastem Zebra" był to jedno z moich pierwszych kulinarnych wypieków :)
Tym razem zamiast polewy i orzeszków czy wiórków kokosowych na wierzchu, małe czary mary z babcinej serwetki (takiej robionej na szydełku). Po upieczeniu ciasta ułożyłam serwetkę na jego wierzchu i dokładnie posypałam cukrem pudrem w młynku. Potem chwytając serwetkę delikatnie podniosłam ją do góry i wualla koronkowe zdobienie pudrowe na zwyczajnym murzynku zmieniło go w całkiem luksusowe ciacho!!!



A oto inne opcje na dekoracje Murzynka i innych ucieranych ciast : polewa czekoladowa + płatki migdałowe, orzeszki, wiórki kokosowe
 ( w tym są w różnych kolorach)
 


250 gram margaryny
6 łyżek wody 3 łyżki kakao
¾ szklanki cukru zwykłego
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę, wodę, kakao, cukier wrzucamy do garnka, mieszamy i zagotowujemy 5 min, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Odstawiamy do wystudzenie. Do wystudzonej masy dodajemy 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Z białek ubijamy piane, łączymy z masą, pieczemy w temp 170-180 stopni od 30-40 minut.

6 komentarzy:

  1. Wygląda prze ślicznie, świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna dekoracją, pożyczę sobie ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny pożyczajcie, tylko najlepiej zdaje egzamin taka szydełkowa babcina serwetka im bardziej misterne wzory tym efekt końcowy przyjemniejszy dla oka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczny wzorek! takie ciasto robi wrażenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. "Serwetki na cieście" jeszcze nie widziałam. Fajne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...