Chodziły za mną domowe bułeczki drożdżowe ze
śliwkami lub truskawkami i na blogu Moniq wypatrzyłam przepis na właśnie
takie pachnące wakacjami na wsi – bułeczki ze śliwkami :) A śliwki w sezonie letnim tylko 4 zł za kilogram ;)
Wyrosły pięknie i rzeczy wiście rozpływały się w ustach :) jedynie kruszonkę według swojego przepisu do nich zrobiłam, poniżej przepis Moniq.
Składniki na 12 bułeczek:
400 g mąki tortowej
120 g miękkiego masła
25 g świeżych drożdży
70 g cukru
100 ml mleka
3 jaja (+ 1 do posmarowania bułeczek)
10 śliwek
szczypta soli
Kruszonka:
½ szklanki cukru pudru
¾ szklanki mąki krupczatki
125 gram margaryny
1 cukier waniliowy
Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy 2 łyżki cukru,
zalewamy mlekiem i dodajemy 2 łyżki mąki. odstawiamy w ciepłe miejsce,
przykrywamy ściereczką, aby wyrosły. Po tym czasie dodajemy mąkę, cukier, sól,
jajka oraz masło i wyrabiamy około 10 minut. Kiedy uzyskamy jednolitą masę to
wówczas znowu odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką na około 40
minut-60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy chwilkę i łyżką
nabieramy kawałek ciasta, kładziemy na stolnicę posypana mąką, formujemy
placuszek, w środek wkładamy pół lub cała śliwkę, zalepiamy i kładziemy
zlepieniem do tortownicy (tortownicę wysłać papierem do pieczenia). Bułeczki
układamy w okrąg jedna przy drugiej, a w środku dwie lub jedną, wypełniając
całą tortownicę. Kiedy bułeczki wypełnią całą tortownicę, odstawiamy je
do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na kolejne 40 minut.
W międzyczasie z wyżej wymienionych składników robimy
kruszonkę. Kiedy bułeczki wyrosną, smarujemy delikatnie jajkiem rozbełtanym i
posypujemy kruszonką.
Potem siup do piekarnika o temp 180 stopni na 30
minut
pysznie wygląda, zjadłabym kawałek do popołudniowej herbatki :)
OdpowiedzUsuńchyba zrobię drożdżowe w najbliższym czasie mmm pyszne
OdpowiedzUsuń