sobota, 10 sierpnia 2013

Drożdżowe śliwkowe bułeczki z kruszonką


Chodziły za mną domowe bułeczki drożdżowe  ze śliwkami lub truskawkami i na blogu Moniq wypatrzyłam przepis na właśnie takie pachnące wakacjami na wsi – bułeczki ze śliwkami :) A śliwki w sezonie letnim tylko 4 zł za kilogram ;)

Wyrosły pięknie i rzeczy wiście rozpływały się w ustach :) jedynie kruszonkę według swojego przepisu do nich zrobiłam, poniżej przepis Moniq.







Składniki na 12 bułeczek:

400 g mąki tortowej
120 g miękkiego masła
25 g świeżych drożdży
70 g cukru
100 ml mleka
3 jaja (+ 1 do posmarowania bułeczek)
10 śliwek
szczypta soli

Kruszonka:
½ szklanki cukru pudru
¾ szklanki mąki krupczatki
125 gram margaryny
1 cukier waniliowy

Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy 2 łyżki cukru, zalewamy mlekiem i dodajemy 2 łyżki mąki. odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką, aby wyrosły. Po tym czasie dodajemy mąkę, cukier, sól, jajka oraz masło i wyrabiamy około 10 minut. Kiedy uzyskamy jednolitą masę to wówczas znowu odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką na około 40 minut-60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy chwilkę i łyżką nabieramy kawałek ciasta, kładziemy na stolnicę posypana mąką, formujemy placuszek, w środek wkładamy pół lub cała śliwkę, zalepiamy i kładziemy zlepieniem do tortownicy (tortownicę wysłać papierem do pieczenia). Bułeczki układamy w okrąg jedna przy drugiej, a w środku dwie lub jedną, wypełniając całą tortownicę.  Kiedy bułeczki wypełnią całą tortownicę, odstawiamy je do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na kolejne 40 minut.
W międzyczasie z wyżej wymienionych składników robimy kruszonkę. Kiedy bułeczki wyrosną, smarujemy delikatnie jajkiem rozbełtanym i posypujemy kruszonką.
Potem siup do piekarnika o temp 180 stopni na 30 minut

2 komentarze:

  1. pysznie wygląda, zjadłabym kawałek do popołudniowej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba zrobię drożdżowe w najbliższym czasie mmm pyszne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...