Domowe bułeczki zawsze są mile widziane na niedzielnym stole,
a rzeczywiście robi się je niezwykle szybko :)
Przepis bierze udział w akcji:
Składniki
na 7-8 bułeczek:
200 g
mąki tortowej
60 g margaryny
12 g
świeżych drożdży
40 g
cukru
60 ml
mleka
2 jaja
(+ 1 do posmarowania bułeczek)
galaretka
wiśniowa
szczypta
soli
mak
sypki
Drożdże
rozkruszamy do miski, wsypujemy 2 łyżki cukru, zalewamy mlekiem i dodajemy 2
łyżki mąki. odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką, aby wyrosły.
Po tym czasie dodajemy mąkę, cukier, sól, jajka oraz masło i wyrabiamy około 10
minut. Kiedy uzyskamy jednolitą masę to wówczas znowu odstawiamy w ciepłe
miejsce przykrywając ściereczką na około 40 minut-60 minut. Kiedy ciasto podwoi
swoją objętość, wyrabiamy chwilkę i łyżką nabieramy kawałek ciasta, kładziemy
na stolnicę posypana mąką, formujemy placuszek, w środek wkładamy łyżkę galaretki
wiśniowej lub innego dżemu, zalepiamy i układamy na blasze wysłanej papierem.
Następnie przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia, smarujemy jajka, posypujemy makiem
i pieczemy ok.25 minut w 180 stopniach.
drożdżowe posypane makiem to niebo! :)
OdpowiedzUsuńDomowe bułeczki z takim nadzieniem, pycha :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
zjadłabym takie na jutrzejsze śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)