niedziela, 25 sierpnia 2013

Bułeczki drożdżowe z galaretką wiśniową

Domowe bułeczki zawsze są mile widziane na niedzielnym stole,
 a rzeczywiście robi się je niezwykle szybko :)

Przepis bierze udział w akcji:
Wegetariańskie Śniadania


Składniki na 7-8 bułeczek:

200 g mąki tortowej
60 g  margaryny
12 g świeżych drożdży
40 g cukru
60 ml mleka
2 jaja (+ 1 do posmarowania bułeczek)
galaretka wiśniowa
szczypta soli
mak sypki

Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy 2 łyżki cukru, zalewamy mlekiem i dodajemy 2 łyżki mąki. odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką, aby wyrosły. Po tym czasie dodajemy mąkę, cukier, sól, jajka oraz masło i wyrabiamy około 10 minut. Kiedy uzyskamy jednolitą masę to wówczas znowu odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką na około 40 minut-60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy chwilkę i łyżką nabieramy kawałek ciasta, kładziemy na stolnicę posypana mąką, formujemy placuszek, w środek wkładamy łyżkę galaretki wiśniowej lub innego dżemu, zalepiamy i układamy na blasze wysłanej papierem. Następnie przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia, smarujemy jajka, posypujemy makiem i pieczemy ok.25 minut w 180 stopniach.


3 komentarze:

  1. drożdżowe posypane makiem to niebo! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe bułeczki z takim nadzieniem, pycha :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym takie na jutrzejsze śniadanie :)

    PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...