Tarta bardzo przypadła w naszym domu do gustu - cukinia oraz czerwona cebula nadają jej smakowite kolory i z pewnością powróci na nasz stół jeszcze niejeden raz.
Plasuję ją jako druga ulubioną tartę - po szpinakowej!
Plasuję ją jako druga ulubioną tartę - po szpinakowej!
Poza apetycznymi kolorami cebuli czerwonej i cukinii - przyznam, że sam jej smak po prostu podbił nasze serducha :)
Przepis bierze udział w akcjach
Tarta z czerwoną cebulą, cukinią i kozim serem
Składniki na tartę:
250 gram mąki
125 gram margaryny
1 żółtko
50 ml wody
1/3 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
1 duża czerwona cebula
1 mała cukinia
1 jajko
1 białko
5 dag sera pleśniowego
10 dag sera żółtego gouda
80 gram Roladki koziej twarogowej naturalnej Merci Chef
sól, pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
Na
stolnicę przesiać mąkę i sól, dodać margarynę, żółtko, letnią wodę i
zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę i włożyć do lodówki na 30
minut. Następnie wyłożyć ciasto na formę do tarty, ponakłuwać widelcem i
piec w piekarniku ustawionym na temp.180 stopni przez 15 minut.
Cukinię
dokładnie umyć i pokroić na wąskie talarki, posilić i odstawić, aby
puściła sok, cebulę także pokroić na talarki. Wymieszać jajko, białko z
serem pleśniowym i 5 dag sera gouda, dodać sól, pieprz oraz tymianek.
Wylać masę serową na tartę, następnie układać warzywa w kształt
okręgu: na przemian cebulę oraz dwa plasterki cukinii, potem w ostatnim
okręgu układać samą cukinię. Pokroić roladkę twarogową i układać
pomiędzy cukinię i cebulę. Następnie posmarować cukinię i cebulę oliwą z
oliwek i piec w piekarniku przez 20 minut w temp 180 stopni, po tym
czasie wyjąć tartę z piekarnika posypać 5 dag sera gouda i piec kolejne
10 minut. Podawać na ciepło lub zimno, krojąc w trójkąty jak pizzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz