czwartek, 22 sierpnia 2013

Tarta z cukinią i czerwoną cebulą

Tarta bardzo przypadła w naszym domu do gustu - cukinia oraz czerwona cebula nadają jej smakowite kolory  i z pewnością powróci  na nasz stół jeszcze niejeden raz. 
Plasuję ją jako druga ulubioną tartę - po szpinakowej!
 Poza apetycznymi kolorami cebuli czerwonej i cukinii - przyznam, że sam jej smak po prostu podbił nasze serducha :)

Przepis bierze udział w akcjach


Tarta z czerwoną cebulą, cukinią  i kozim serem 
Składniki na tartę:
250 gram mąki
125 gram margaryny
1 żółtko
50 ml wody
1/3 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
1 duża czerwona cebula
1 mała cukinia
1 jajko
1 białko
5 dag sera pleśniowego
10 dag sera żółtego gouda
80 gram Roladki koziej twarogowej naturalnej  Merci Chef
sól, pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek

Na stolnicę przesiać mąkę i sól, dodać margarynę, żółtko, letnią wodę i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie wyłożyć ciasto na formę do tarty, ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku ustawionym na temp.180 stopni przez 15 minut.
Cukinię dokładnie umyć i pokroić na wąskie talarki, posilić i odstawić, aby puściła sok, cebulę także pokroić na talarki. Wymieszać jajko, białko z serem pleśniowym i 5 dag sera gouda, dodać sól, pieprz oraz tymianek. Wylać masę serową  na tartę, następnie układać  warzywa w kształt okręgu: na przemian cebulę oraz dwa plasterki cukinii, potem w ostatnim okręgu układać samą cukinię. Pokroić roladkę twarogową  i układać pomiędzy cukinię i cebulę.  Następnie posmarować cukinię i cebulę oliwą z oliwek i piec w piekarniku przez 20 minut w temp 180 stopni, po tym czasie wyjąć tartę z piekarnika posypać 5 dag sera gouda i piec kolejne 10 minut. Podawać na ciepło lub zimno, krojąc w trójkąty jak pizzę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...