Dzisiaj
zapraszam na debiut rogalików krucho-drożdżowych z wiśniami, które powstały na specjalne
zamówienie taty. Maria Antonina na skargi ludu, który nie miał chleba miała
odpowiedzieć – To niech jedzą ciastka! Mój tata znudzony już chyba ciasteczkami
czy panna cottą, zamówił rogaliki :) Zatem Cukiernia pod Znużoną Martą (znużona
pracą umysłową oczywiście) w ramach relaksu, odpoczynku od stosów papierzysk oraz stawienia czoła wyzwaniu -upiekła!
Polecam wszystkim
na Youtube filmiki z instrukcjami jak zwijać rogaliki, metoda jest banalnie
prosta. Wystarczy wyciąć z ciasta okrąg, podzielić go an 8 części, a potem zwijać
rogalik z nadzieniem w kierunku do środka.
Przepis ze strony Moje Ciasto
Rogaliki
krucho-drożdżowe
Składniki:
700 gram mąki tortowej
250 gram margaryny
50 gram świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego
mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
galaretka wiśniowa lub
dowolna zwarta marmolada
Drożdże rozkruszamy do
miski, dodajemy cukier i ciepłe mleko oraz 300 gram maki, mieszamy i odstawiamy
nasz zaczyn w ciepłe miejsce, aby podrósł. Następnie dodajemy jedno jajko i
jedno żółtko, stopioną margarynę, śmietanę i 400 gram maki i wyrabiamy ciasto.
Potem ciasto wkładamy do
woreczka, najlepiej takiego samozamykającego się i zalewamy zimną wodą na
godzinę. Po godzinie wyjmujemy ciasto, dzielimy na kilka części. Rozwałkowujemy
i za pomocą talerza oraz noża do pizzy wycinamy okrąg, który dzielimy na 8
części. Na trójkątach układamy nadzienie i zwijamy od zewnętrznej strony okręgu
do środka, zawijając końcówkę pod spód.
porywam jednego:) wyglądają cudnie:) pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńTata wie co dobre :D pyszotka!
OdpowiedzUsuń