piątek, 30 sierpnia 2013

Rogaliki krucho-drożdżowe z galaretką wiśniową

  Dzisiaj zapraszam na debiut rogalików krucho-drożdżowych z wiśniami, które powstały na specjalne zamówienie taty. Maria Antonina na skargi ludu, który nie miał chleba miała odpowiedzieć – To niech jedzą ciastka! Mój tata znudzony już chyba ciasteczkami czy panna cottą, zamówił rogaliki :) Zatem Cukiernia pod Znużoną Martą (znużona pracą umysłową oczywiście) w ramach relaksu, odpoczynku od stosów papierzysk oraz stawienia czoła wyzwaniu  -upiekła!
       Polecam wszystkim na Youtube filmiki z instrukcjami jak zwijać rogaliki, metoda jest banalnie prosta. Wystarczy wyciąć z ciasta okrąg, podzielić go an 8 części, a potem zwijać rogalik z nadzieniem w kierunku do środka.





Przepis ze strony Moje Ciasto 

Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki:
700 gram mąki tortowej
250 gram margaryny
50 gram świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
galaretka wiśniowa lub dowolna zwarta marmolada

Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i ciepłe mleko oraz 300 gram maki, mieszamy i odstawiamy nasz zaczyn w ciepłe miejsce, aby podrósł. Następnie dodajemy jedno jajko i jedno żółtko, stopioną margarynę, śmietanę i 400 gram maki i wyrabiamy ciasto.
Potem ciasto wkładamy do woreczka, najlepiej takiego samozamykającego się i zalewamy zimną wodą na godzinę. Po godzinie wyjmujemy ciasto, dzielimy na kilka części. Rozwałkowujemy i za pomocą talerza oraz noża do pizzy wycinamy okrąg, który dzielimy na 8 części. Na trójkątach układamy nadzienie i zwijamy od zewnętrznej strony okręgu do środka, zawijając końcówkę pod spód.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, na złoty kolor. Potem można posypać cukrem pudrem lub można polukrować, ale to chyba dopiero na świąteczne obżarstwo. Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...