Nadal w truskawkowym klimacie się obracam :) Tym razem miałam chęć na niewymagające czasu i energii ciasto z truskawkami,
które w połowie przyrządziłby mój mikser :P
Zatem ciasto ucierane - biszkopt, jednak trochę inny bo makowy,
żeby było troszkę oryginalniej, a do makowych biszkoptów przekonałam się po kilkukrotnym wykonaniu tortu makowo-wiśniowego :)
Ciasto przygotowuje się szybko, piecze około godzinki,
a truskawki nie opadają na spód :)
Ja pierwszą wersję upiekłam z mniejsza ilością truskawek około 30 sztuk w obawie, że opadną na dno, ale lepiej dodać więcej - ciacho jest bardziej mokre, owocowe.
Ciacho z większą ilością truskawek - 500 gram (poniżej).
Składniki:
250 gram mąki tortowej
200 gram margaryny
195 gram cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
4 łyżki maku sypkiego
500 gram truskawek
Margarynę miękką ucieramy z cukrem pudrem mikserem, następnie wbijamy po jednym jajku ciągle miksując. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Dodajemy mak i mieszamy już łyżką.
Wylewamy do tortownicy o szerokości 24 cm lub 26 cm, ale z kominem (ja tak zrobiłam). Potem truskawki kroimy na polówki i układamy strona przekrojoną do góry, na to układamy pozostałe truskawki pokrojone w plasterki.Piec w piekarniku 180 stopni przez około 55-60 minut. Sprawdzamy oczywiście ciasto za pomocą patyczka, jeśli włożony patyczek do ciasta, wyciągniemy i jest suchy czyli ciastu wystarczy pieczenia. Ja też nie wyciągam odrazu biszkoptów z piekarnika, ale uchylam drzwiczki i daję mu spokojnie wystygnąć.
Polecam inne przepisy na dania z truskawkami :) - Truskawkowy Szlak
Zaglądam z rewizytą :) to jest dopiero pomysłowe i interesujące połączenie smakowe: mak i truskawki....mniam pysznie :))
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, uwielbiam truskawki, więc z pewnością wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńwypocznijwpolsce
z pewnością wybrałabym wersję z większą ilością truskawek ;) naukajazdy
OdpowiedzUsuń