Żeby nie było zbyt truskawkowo na moim blogu, dzisiaj witamy się z kuchnią włoską i
pysznym klasycznym makaronem Cannelloni z mięsem mielonym, aromatycznym sosem pomidorowym, ziołami wprost z balkonowej skrzynki, oliwą z oliwek, czosnkiem i jak mawiają w gustownych restauracjach - otulonego pierzynką sosu beszamelowego :p
20 rurek makaronu Cannelloni
600 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sos pomidorowy:
6-7 świeżych pomidorów
(opcjonalnie1 puszka pomidorów)
2-3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula szalotka
2 łyzki ketchupu pikantnego
gałązka oregano
gałązka tymianku
Sos beszamelowy
4 łyżki mąki
4 łyżki masła
3 szklanki letniego mleka
2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól
pieprz
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy
posiekany 1 ząbek czosnku, podsmażamy chwilę, aż uwolni się smakowity aromat
Włoch J Potem podsmażamy na oliwie z czosnkiem mięso, dodać sól i pieprz i odstawiamy.
Sos
pomidorowy - do rondelka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, tak samo jak w
przypadku mięska wrzucamy posiekane 2 ząbki czosnku oraz posiekaną w kostkę
szalotkę, kroimy świeże pomidory (obrane wcześniej ze skórki) dodajemy do
rondelka. Potem dodajemy zioła, ketchup i dusimy, w zależności od konsystencji można zmiksować
sos blenderem i ponownie go poddusić aż zgęstnieje.
Sos
beszamelowy – przyrządzamy rozpuszczając masło na patelni, następnie dodajemy
mąkę i chwilkę podsmażamy na małym ogniu, później zalewamy letnim mlekiem,
mieszamy szybko, aby nie utworzyły się grudki, kiedy sos zacznie gęstnieć
dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotujemy jeszcze 5 minut.
Następnie
połowę sosu wlewamy do farszu mięsnego i dusimy aż smaki się połączą. Nadziewamy
rurki makaronu farszem mięsnym, do naczynia żaroodpornego na spód wlewamy kilka
łyżek sosu, na to układamy pierwszy rząd cannelloni, polewamy kilkoma łyżkami
sosu, układamy drugi rząd, zalewamy je sosem pomidorowym oraz beszamelem, tak
aby przykrył rurki. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach.
Jeśli zostanie nam trochę farszu z mięsem - jest pyszny na grzanki!! czyli do włoskiej bruschetty
Bardzo apetyczny przepis, uwielbiam makarony w wersji zapiekanej:)
OdpowiedzUsuńhttp://tastyvariations.blogspot.com/
Uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńculinaryisland.blogspot.com
Uwielbiam taką klasykę!:)
OdpowiedzUsuń