poniedziałek, 20 maja 2013

Rabarbar wraca do łask - biszkopt z rabarbarem

W dniu 18 maja roku naszego - Anno Domini 2013 zobaczyłam go w sklepie spożywczym! Zwrócony w drugą stronę zupełnie nie zwracał na mnie uwagi, dopiero, kiedy podeszłam ostentacyjnie odwrócił swoje lico. Spłonął płomiennym rumieńcem, a imię jego "Rabarbar", a cena jego 5,94 złotego za kilogram.

Od kilku lat zwariowałam na punkcie tego tak popularnego w czasach dzieciństwa kłącza, kojarzonego z babciną zastawą w róże, smakiem kompotu, a dla niektórych smaku maczanej łodyżki w cukrze.

Dzisiaj prosty przepis na placek - biszkopt z rabarbarem.
Ale ostatnio robiłam pyszny z budyniem - niestety do "obfotografowania" nic się nie ostało..

Szybki placek z rabarbarem

2 szklanki mąki tortowej

4 jajka

120 gram margaryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 aromat śmietankowy

skórka pomarańczowa

500 gram rabarbaru



Białka jajek zmiksować z cukrem, potem powoli dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać stopioną margarynę, wymieszać. Obtoczyć domową skórkę pomarańczową w mące, dodać do ciasta razem z zapachem śmietankowym. Wlać ciasto do formy. Rabarbar obrać ze skórki, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Posypać ciasto rabarbarem na górze, Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.


Przepis bierze udział w akcji:

5 komentarzy:

  1. ooo ale wyrosło! <3 pięknie pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. ale wyrosło!:))
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie ciasta do akcji:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, ależ ogromniasty! Wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście wyrósł fenomenalnie, teraz mam smaka na muffiny z rabarbarem - trzeba "do cna" wykorzystać rabarbarowy sezon :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile tego cukru bo nie jest napisane??

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...