W dniu 18 maja roku naszego - Anno Domini 2013 zobaczyłam go w sklepie spożywczym! Zwrócony w drugą stronę zupełnie nie zwracał na mnie uwagi, dopiero, kiedy podeszłam ostentacyjnie odwrócił swoje lico. Spłonął płomiennym rumieńcem, a imię jego "Rabarbar", a cena jego 5,94 złotego za kilogram.
Od kilku lat zwariowałam na punkcie tego tak popularnego w czasach dzieciństwa kłącza, kojarzonego z babciną zastawą w róże, smakiem kompotu, a dla niektórych smaku maczanej łodyżki w cukrze.
Dzisiaj prosty przepis na placek - biszkopt z rabarbarem.
Ale ostatnio robiłam pyszny z budyniem - niestety do "obfotografowania" nic się nie ostało..
Ale ostatnio robiłam pyszny z budyniem - niestety do "obfotografowania" nic się nie ostało..
Szybki placek z rabarbarem
2 szklanki mąki tortowej
4 jajka
120 gram margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 aromat śmietankowy
skórka pomarańczowa
500 gram rabarbaru
Białka jajek zmiksować z cukrem, potem powoli dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać stopioną margarynę, wymieszać. Obtoczyć domową skórkę pomarańczową w mące, dodać do ciasta razem z zapachem śmietankowym. Wlać ciasto do formy. Rabarbar obrać ze skórki, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Posypać ciasto rabarbarem na górze, Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
Przepis bierze udział w akcji:
ooo ale wyrosło! <3 pięknie pysznie
OdpowiedzUsuńale wyrosło!:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie ciasta do akcji:D
Łał, ależ ogromniasty! Wspaniały :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wyrósł fenomenalnie, teraz mam smaka na muffiny z rabarbarem - trzeba "do cna" wykorzystać rabarbarowy sezon :)
OdpowiedzUsuńIle tego cukru bo nie jest napisane??
OdpowiedzUsuń