piątek, 10 maja 2013

Kruche babeczki nowalijkowe



 W końcu nadeszła wiosna, a z nią bogactwo nowalijek - rzodkiewek skrzypiących i szczypiących przyjemnie w język, szczypiorku, polskich, pomidorów szklarniowych a wraz z nimi chęć do gotowania i tworzenia miksów z tymi wiosennymi mniam warzywami! Oto jeden z nich!


Kruche słone babeczki

300 gram mąki tortowej

150 gram margaryny

3- 4 żółtka

1 łyżeczka soli


Nadzienie do babeczek

1 opakowanie twarożku śmietankowego

szczypiorek cienki

sól, pieprz do smaku


Posypać stolnicę odrobiną mąki, posiekać margarynę, przesiać mąkę oraz sól, dodać żółtka i zagnieść ciasto kruche. Następnie do foremek blaszanych wkładać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Następnie po wystudzeniu można podawać z pastami jajecznymi, twarożkiem jako przekąskę.





1 komentarz:

  1. Nie przepadam zbytnio za rzodkiewkami ale Twój przepis jest całkiem całkiem może mnie przekona :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...