poniedziałek, 17 lutego 2014

Ciasto wiewiórka z orzechami, jabłkami i cynamonem


Ostatnio w związku ze spadkiem energii i sił witalnych chętnie przypominam sobie proste klasyczne przepisy na ciasta niewymagające pracochłonnych akrobacji z wałkiem przy stolnicy przy zagniataniu i wałkowaniu kruchego ciasta ;p Wystarczy zaledwie mikser, który sprawnie zmiksuje wszystkie składniki, stolnica, aby pokroić owoce i bakalie, a potem wylać ciasto do blaszki! 

Do takich ciach należy przepis na „Wiewiórkę” – ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem (przepis znaleziony na stronie. Dzięki jabłkom nie jest suche, a orzechy miło chrupią w pyszczkach :)








Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
3/4- 1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
4 jabłka
3/4-1 szklanka orzechów włoskich i laskowych

Jajka zmiksować z cukrem, przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zetrzeć na tarce cynamon lub dodać cynamon w proszku. Następnie wlać olej i zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.

Jabłka obrać ze skórki, pokroić w nieregularną kostkę około 2 cm. Orzechy drobno posiekać, wrzucić jabłka i orzechy do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką i wylać do blaszki wysmarowanej margaryna i posypanej bułka tarta lub wysłana papierem do pieczenia. Piec w temp.170 stopni na termoobiegu a potem 20 minut na klasycznym ustawieniu góra-dół. Stopień wypieczenia ciasta sprawdzamy klasycznie przez włożenie w ciasto patyczka drewnianego, jeśli końcówka będzie sucha, wyciągamy jeśli nie, jeszcze dopiekamy.


3 komentarze:

  1. Mniam! Uwielbiam takie ciasta! Jestem największą fanką jabłek pod słońcem!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie, musi być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/03/liebster-blog-award/#more-1622 Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...