czwartek, 4 kwietnia 2013

Baba wielkanocna musi być i basta!

Renata Przemyk śpiewała, że "babę zesłał Bóg -  raz mu wyszedł taki cud" - wprawdzie chodziło o inną babę, ale i do tej wielkanocnej ten tekst doskonale pasuje. 

Baby drożdżowe, piaskowe,  parzone, oblane polewą, lukrem, ozdobione orzechami, płatkami migdałowymi, a nawet niekiedy żelkami  - wybór jest nie z tej ziemi. 
Ja proponuję babę, którą piecze się łatwo, szybko i przyjemnie :) 

Babka wielkanocna z perełkami cukrowymi:


1 szklanka maki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
4 jajka
250 gram margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
Cukier waniliowy
Perełki cukrowe i płatki migdałowe

Polewa
1/3 kostki margaryny
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki wody

Cukier zmiksować z jajkami, dodać cukier waniliowy, mąkę przesianą z sodą oraz stopioną margarynę. Następnie 2/3 ciasta odlać a do 1/3 dodać kakao. Potem ciasto należy wlewać do formy na babkę – najpierw jasne ciasto a potem ciemne. polecam formę z kominem na babę – bo w takiej wygląda najładniej.

Jak baba ostygnie wyjąć z formy. Przygotować polewę i polać babkę, ozdobić płatkami i perełkami lub dowolnymi bakaliami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...