czwartek, 11 kwietnia 2013

Mięsożercy na start - Schab z żurawiną





Zawsze mówiłam, że mogłabym zostać wegetarianką, bo uwielbiam potrawy z cukinii, kalafiora, brokułów, szpinaku, do tego nasze polskie pomidory malinowe, rzodkiewki chrupiące.. Jednak, gdyby jeszcze istniało jakieś warzywo o smaku kotletów mielonych, schabowych czy domowej wędliny- byłabym w pełni usatysfakcjonowana :) A skoro takich warzyw nie ma – to zostanę przy mięsożernym stylu życia. 

Poniżej podaję przepis na pyszny schabik z żurawiną i polecam zastosowanie małej sztuczki. Połowę schabu nadziewamy żurawiną, a z drugiej strony suszonymi morelami lub śliwkami. Wtedy mamy dwie różne wędliny przy mniejszym wysiłku ;)

Schabik, który połknął żurawinę
1 kg schabu bez kości
pieprz czarny grubomielony
sól
majeranek
papryka słodka mielona
3 łyżki oliwy
100 gram żurawiny suszonej

Długim nożem robimy w środku schabu – nacięcie (kieszonkę), gdzie umieszczamy żurawinę. Następnie przygotowujemy marynatę – sól, pieprz, paprykę, majeranek (można dodać inne przyprawy jeszcze) wymieszać z olejem i wlać do miski blaszanej. Potem oblać marynatą schab i wstawić na noc do lodówki, można w międzyczasie obracać schab na drugą stronę, aby mięso wchłonęło równomiernie przyprawy. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec w temp 180 stopni około 60 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...