środa, 6 listopada 2013

Rogaliki maślane idealne na jesienną chandrę!

     Kiedy poranek jest mroźny, a świat poza ciepłym łóżkiem jawi się jako "wcielone zło" - wtedy najlepszym przyjacielem staje się dla mnie filiżanka kawy z mlekiem i właśnie taki rogalik, posmarowany domową konfiturą. Jest idealny na jesienną chandrę!
    Zdjęcie niestety nie w świetle dziennym, bo niczym piekarz piekę wieczorami jesiennymi, a raczej piekarnik piecze, maszyna zagniata ciasto, zatem rogaliki jakby się same robiły ;p 
       A nawet po 2 dniach są smaczne :)


Składniki na 8 sztuk (Przepis inspirowany recepturą z Poradnika domowego) :
400 gram maki pszennej
3 łyżeczki drożdży suszonych
1 cukier waniliowy
1  jajko
1 szklanka mleka
10 dag masła stopionego
2 łyżki maku sypkiego
1 jajko do posmarowania rogalików

Wszystkie składniki  sypkie czyli mąkę, drożdże, cukier waniliowy wsypujemy do wypiekacza, dodajemy stopione masło, mleko i jajko i ustawiamy na program do zagniatania na ok.20 minut, po tym czasie wkładamy ciasto do oprószonej mąką miski blaszanej. Odstawiamy tradycyjnie na około 40 minut do wyrośnięcia w cieple miejsce przykrywając ściereczką, po tym czasie wyrabiamy kilka minut ciasto, formujemy dwa okrągłe placki i każdy z nich kroimy na cztery trójkąty, zwijamy w rogaliki, zaczynając od zewnętrznej części i układamy na blasze, smarujemy jajkiem, aby się pięknie błyszczała skórka, pieczemy w 195 stopniach około 20 minut. Podawać z konfiturą!

Śniadania do pracy/szkoły

6 komentarzy:

  1. pyszne rogaliki, ja kocham drożdżowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm prezentują się cudownie. Cieszę się ogromnie, że zgłosiłaś przepis do mojej akcji śniadaniowej. Moje córki bardzo lubią rogaliki wszelakie. A jak piszesz, że nawet po 2 dniach są smaczne, przepis godny uwagi, warty wypróbowania. Dziękuje!
    www.basinepichcenie.blox.pl - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mi narobiłaś smaczka na takie rogaliki domowe.
    Masz rację są idealne na tą jesienną chandrę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. One są tak ładne, że wyglądają jak z piekarni :) Pełen profesjonalizm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki, rogaliki są naprawdę przepyszne, a teraz kiedy królują rogale Świętomarcińskie warto spróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmm wyglądają bardzo apetycznie :) Z chęcią bym takiego zjadła!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...