niedziela, 17 listopada 2013

Babeczki Makowej Panieneczki ;)

Na deser dziś kruche babeczki nadziane masą makową, nie kupną tylko zrobioną własnoręcznie z rodzynkami, skórką pomarańczową i miodem. Pachną i smakują wyśmienicie i baaardzo makowo! Przygotowanie masy makowej wydłuża zdecydowanie czas ich przygotowania, ale można też użyć gotowej masy i wzbogacić ją o bakalie. Wpisuję te babeczki na listę dań, które planuję zrobić na  zbliżającą się Gwiazdkę - dzisiaj już przymiarka z reniferem, ale i te z serduszkami są urocze. 

Wyczytałam kiedyś, że np. w Libii nie można posiadać nawet zwyczajnych ziaren jadalnego maku, jest on nielegalny! O zgrozo, bo jeśli ktoś tego nie wie i przekroczy granicę Libii nawet z niewielką torebką maku w bagażu może skończyć jak filmowa Bridget Jones w Tajlandii, a takich przystojnych prawników jak Colin Firth coraz mniej współcześnie :p ...

Babeczka od serca !


 Przygotowanie ciasta i tarka Mrs Green! pierwszy raz w użyciu!

 Ukochana foremka puzzel





Składniki na kruche babeczki (porcja na 6 babeczek o średnicy foremek 9 cm)
150 gram mąki tortowej
75 gram margaryny
30 gram cukru pudru
2 żółtka

Masa makowa
2 szklanki maku
100 gram rodzynek sułtańskich
3 łyżki skórki pomarańczowej
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru pudru (do smaku)
1 białko
cukier puder i cukrowe śnieżynki do ozdoby
Mak zalewamy wrzątkiem, tak aby woda przykryła mak i odstawiamy na noc do namoczenia, Następnego dnia odlewamy nadmiar wody i mielimy mak dwukrotnie przez maszynkę. Potem dodajemy do masy rodzynki (namoczone uprzednio w gorącej wodzie), miód, skórkę pomarańczową i dosładzamy cukrem pudrem. Białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą makową, mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, siekamy z margaryną, następnie wbijamy do ciasta żółtka. Zagniatamy ciasto i odkładamy ¼ część ciasta do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, wykrawamy krążki na babeczki większe o około 2 cm niż średnica foremek.  Wykładamy foremki ciastem, nadziewamy masą makową babeczki, a z ciasta odłożonego do lodówki wykrawamy mini-ciasteczka (o dowolnych kształtach), które ozdobią wierzch babeczek. U mnie już świąteczny wzór renifera. Pieczemy babeczki w 185 stopniach około 20 minut, aż boki babeczki zaczną odstawać od foremki a ciasto będzie miało kolor złoty. Upieczone babeczki odstawiamy do wystudzenia i dekorujemy cukrem pudrem i cukrową posypką.

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...