Coraz bliżej święta, zatem trwa odkurzanie starych, sprawdzonych
przepisów - jednym z moich ulubionych jest przepis na Ciasteczka z cukrem i
posypką cukrową, kruche, idealne do jedzenia i na choinkę. Przepis jest
prosty, ciasto łatwo się zagniata i szybko rozwałkowuje, a potem mogą
tygodniami leżeć w metalowych puszkach :) Zazwyczaj robię 1,5 porcji, co daje
jakieś 3 blachy ciastek, ale chętnych do przyjęcia darowizny ciastek zawsze
jest duuuużo.. :)
Poniżej fotka z pierwszej gwiazdki jako Pani
Żona, a Pan Mąż pozwolił kupić cudnej urody paterę świąteczną, którą za kilka
tygodni znowu ozdobi nasz świąteczny stół :p
Składniki
3
szklanki mąki tortowej
2/3
szklanki cukru pudru
4
łyżeczki proszku do pieczenia
4
łyżeczki cukru waniliowego
160
gram margaryny
2
jajka
2
łyżki śmietany
Do
ozdabiania:
1
białko do smarowania
posypka
cukrowa
cukier
kryształ
Mąkę,
cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiewamy na stolnicę,
siekamy z margaryną, jajkiem i śmietaną i zagniatamy jednolite ciasto.
Następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy świąteczne kształty
foremkami.
Układamy
ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potem smarujemy wierzch
ciastek białkiem za pomocą pędzelka (świetne są te silikonowe), posypujemy
posypką cukrową, cukrem, a można także orzechami czy płatkami
migdałowymi. Piec około 15 minut w temp.175 stopni na zloty kolor.
Faktycznie idealne na Święta :)
OdpowiedzUsuń