niedziela, 24 listopada 2013

Ciastka kruche z cukrem idealne na Gwiazdkę!



     Coraz bliżej święta, zatem trwa odkurzanie starych, sprawdzonych przepisów - jednym z moich ulubionych jest przepis na Ciasteczka z cukrem i posypką cukrową, kruche, idealne do jedzenia i na choinkę. Przepis jest prosty, ciasto łatwo się zagniata i szybko rozwałkowuje, a potem mogą tygodniami leżeć w metalowych puszkach :) Zazwyczaj robię 1,5 porcji, co daje jakieś 3 blachy ciastek, ale chętnych do przyjęcia darowizny ciastek zawsze jest duuuużo.. :)

     Poniżej fotka z pierwszej gwiazdki jako Pani Żona, a Pan Mąż pozwolił kupić cudnej urody paterę świąteczną, którą za kilka tygodni znowu ozdobi nasz świąteczny stół  :p




Składniki
3 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru waniliowego
160 gram margaryny
2 jajka
2 łyżki śmietany

Do ozdabiania:
1 białko do smarowania
posypka cukrowa
cukier kryształ

Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiewamy na stolnicę, siekamy z margaryną, jajkiem i śmietaną i zagniatamy jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy świąteczne kształty foremkami.
Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potem smarujemy wierzch ciastek białkiem za pomocą pędzelka (świetne są te silikonowe), posypujemy posypką cukrową, cukrem, a  można także orzechami czy płatkami migdałowymi. Piec około 15 minut w temp.175 stopni na zloty kolor.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...