sobota, 16 listopada 2013

Szybki keks dla Pana Męża :)

Tradycyjnie jeśli wypieki to u mnie dzieją się w weekend, jak jest spokojnie, nie trzeba spieszyć się nigdzie, nie ma poddenerwowania pracą i nie przenosi się złych fluidów na ciasto :p No i przede wszystkim jest czas, aby z Panem Mężem zasiąść do śniadania i porannej kawy -  a taki keks do kawy bardzo miło się pałaszuje

Dodatkowo dziś premiera nowej deski - upolowanej na pchlim targu z bajecznymi ludkami holenderskimi (post o upolowanych gadżetach na Pchlim targu )




Szybki keks (porcja podwójna na dwie blaszki keksowe):



4 szklanki mąki tortowej
250 gram margaryny
8 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z ½ cytryny
2 łyżki oliwy
1,5 szklanki rodzynek
1/2 szklanki suszonych śliwek
1/2 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych 
(można dodać mieszankę keksową lub skórkę pomarańczową- ale u mnie akurat wyszły owe składniki)

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, w miseczce, dzięki temu będą bardziej wilgotne potem obtaczamy  w mące (aby nam nie opadły na spód ciasta). Margarynę roztapiamy w rondelku, następnie miksujemy z cukrem. Stopniowo na przemian przesiewamy do miski mąkę i 1 jajko, trochę mąki, jedno jajko mąkę, mieszamy mikserem itd. Potem dodajemy proszek do pieczenia, oliwę i sok z cytryny. Mieszamy mikserem. Do ciasta wrzucamy bakalie, mieszamy już łyżką nie mikserem. wlewamy do dwóch blaszek keksowych. Na środku ciasta nożem robimy rowek i pieczemy ok. 40-45 min w temp 170 -180 stopni. Dobrze upieczony keks powinien mieć pękniecie na środku!
Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013

3 komentarze:

  1. ojojojoj pysznie wygląda i wydaje się naprawdę szybkim ciastem czyli tak jak lubię!
    w najbliższej przyszłości na pewno go wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciacha:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...