niedziela, 21 lipca 2013

Papryki nadziewane dzikim ryżem i pieczarkami

Sezon warzywny aż kusi, żeby korzystać zarówno ze świeżych warzyw jak i naprawdę miłych dla kieszeni cen zieleniny i smakołyków z grządek. Alternatywą dla papryki nadziewanej farszem mięsnym może być papryka nadziewana ryżem, pieczarkami i ziołami albo czym tylko zapragniecie, bo przepis można dowolnie modyfikować :)

 Papryki nadziewane dzikim ryżem i pieczarkami (dla 4 osób)

2 zielone papryki
2 czerwone papryki
200 gram ryżu basmati z dzikim ryżem
30 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
2 szalotki
1 szklanka  bulionu warzywnego
4 plastry sera żółtego
tymianek, szałwia, oregano
sól,
pieprz w ziarnach
olej rzepakowy do smażenia

Gotujemy ryż o około 10 minut (o jakieś 3 minuty krócej niż wskazane jest na opakowaniu), następnie odsączamy i wrzucamy do miseczki. Na rozgrzana patelnię wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, następnie posiekane 2 ząbki czosnku oraz szalotkę, smażymy kilka minut mieszając, aż lekko się zarumieni i dodajemy pokrojone na cienkie plasterki pieczarki, smażymy mieszając, dodajemy sól i pieprz w ziarnach, dusimy kilka minut. Potem dodajemy do pieczarek ryż, mieszamy dokładnie, wrzucamy posiekane świeże zioła i dusimy razem wszystko mieszając, aby aromaty przeniknęły się.
Z papryki wykrajamy gniazda nasienne i usuwamy nasiona, opłukujemy i napełniamy farszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1 szklankę bulionu warzywnego i wkładamy papryki, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 175 stopni, pieczemy około 45 minut, co kilkanaście minut podlewamy bulionem papryki. Na koniec na farsz każdej papryki kładziemy po plasterku sera i zapiekamy (bez pokrywki już) aż ser się stopi.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...