Sezon warzywny aż kusi, żeby korzystać zarówno ze świeżych warzyw jak i
naprawdę miłych dla kieszeni cen zieleniny i smakołyków z grządek. Alternatywą
dla papryki nadziewanej farszem mięsnym może być papryka nadziewana ryżem,
pieczarkami i ziołami albo czym tylko zapragniecie, bo przepis można dowolnie
modyfikować :)
Papryki nadziewane dzikim ryżem i pieczarkami (dla 4 osób)
2 zielone papryki
2 czerwone papryki
200 gram ryżu basmati z dzikim ryżem
30 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
2 szalotki
1 szklanka bulionu warzywnego
4 plastry sera żółtego
tymianek, szałwia, oregano
sól,
pieprz w ziarnach
olej rzepakowy do smażenia
Gotujemy ryż o około 10 minut (o jakieś 3 minuty krócej niż wskazane jest
na opakowaniu), następnie odsączamy i wrzucamy do miseczki. Na rozgrzana
patelnię wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, następnie posiekane 2 ząbki czosnku
oraz szalotkę, smażymy kilka minut mieszając, aż lekko się zarumieni i dodajemy
pokrojone na cienkie plasterki pieczarki, smażymy mieszając, dodajemy sól i pieprz
w ziarnach, dusimy kilka minut. Potem dodajemy do pieczarek ryż, mieszamy
dokładnie, wrzucamy posiekane świeże zioła i dusimy razem wszystko mieszając,
aby aromaty przeniknęły się.
Z papryki wykrajamy gniazda nasienne i usuwamy nasiona, opłukujemy i napełniamy
farszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1 szklankę bulionu warzywnego i
wkładamy papryki, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na
175 stopni, pieczemy około 45 minut, co kilkanaście minut podlewamy bulionem
papryki. Na koniec na farsz każdej papryki kładziemy po plasterku sera i
zapiekamy (bez pokrywki już) aż ser się stopi.
Wyglądają smakowicie :D
OdpowiedzUsuń