sobota, 27 lipca 2013

Ogórki małosolne - wprost z rabaty!

Chrupiące, słonawe ogórki małosolne letnią porą  -  dopełnią smakiem każde danie – 
zarówno obiadowe jak i śniadanie :) Na przekór obcokrajowcom, którzy dopóki nie posmakują - drwią z naszych ogórków i bigosu - ja jestem zdecydowanie "za"!!
A potrzeba tak niewiele – świeże nieduże ogóreczki, koper z kwiatem, czosnek, liście porzeczki i wiśni, liście chrzanu, sól, pieprz i gorąca woda!
Składniki:
10-12 ogórków
2 duże liście chrzanu
3 ząbki czosnku
1-2 kwiaty kopru
5-6 liści porzeczki i wiśni
sól
gorąca woda
pieprz w ziarnach
 
Układamy warstwo liście oraz koper, pomiędzy nie wkładamy ogórki, wrzucamy czosnek i pieprz, zalewamy gorącą wodą z solą.Odstawiamy na około 24 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...