sobota, 13 lipca 2013

Naleśniki ze szpinakiem i serkiem topionym

Kiedy trzeba coś bezmięsnego szybko upichcić - to moja deska ratunku, naleśniki szybko się smażą, szpinak mrożony w liściach lub świeży wystarczy zblanszować, do tego trochę ziół i serek topiony i wualaaa gotowy obiad, sycący i można jak Popeye dostać zastrzyk "zielonej energii"!!

 Szybkie naleśniki ze szpinakiem i serkiem topionym

Składniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
300 gram szpinaku mrożonego w liściach
 2 ząbki czosnku
 100 gram serka topionego z ziołami lub śmietankowego
sól, pieprz,
Jajka, mąkę, mleko, oliwę zmiksować, dodać 2 łyżki szpinaku, zmiksować. Powstanie normalne ciasto z odrobiną szpinaku..Usmażyć naleśniki. potem pozostały szpinak wymieszać z podsmażonym czosnkiem, dodać sól i pieprz oraz serem topiony i razem poddusić. Następnie nadziewać naleśniki farszem, można jogurtem greckim  lub majonezem - kto co lubi - posmarowac odrobinę po naleśniku.




2 komentarze:

  1. Naleśniki ze szpinakiem bardzo lubię. Choć chyba wolałabym wersję mięsną - z kawałkami podsmażonego kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. w wersji mięsnej to właśnie z kurczakiem są mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...