niedziela, 28 lipca 2013

Tarta z jagodami - czyli fioletowe języki w akcji :)


Po cieście drożdżowym - zrobiłam próbę na tartę czyli ciasto kruche z 
obłędnie fioletowymi jagodami :)
Ciacho jest pyszne, pachnie lasem i latem, 
a w dodatku zostawia po sobie ślad w postaci "fioletowych języków" -
 im większy łasuch tym bardziej fioletowy jęzor :p 
U mnie zastąpiła torcik imieninowy, bo żal jagód, aby kupować torty czy kremowe ciacha!

 Tarta jagodowa :)

1 ciasto kruche Dr.Oetker
350 gram świeżych jagód
3 łyżki cukru
1/3 szklanki płatków migdałowych
3 łyżki mąki tortowej

Ciasto kruche przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zagnieść i wstawić do lodówki na 20 minut. Następnie wyłożyć spód formy 2/3 ciasta  1/3 odłożyć do lodówki) - i piec około 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Płatki migdałowe włożyć do torebki foliowej i wałkiem pokruszyć na drobniutkie kawałeczki i wsypać do umytych jagód oraz wymieszać  z cukrem i mąką. Tak przygotowane owoce wyłożyć na spód tarty, a wierzch ozdobić kratką z pozostałej części ciasta. Piec około 35 minut w 175 stopniach, na złoty kolor. Podawać oprószoną cukrem pudrem :)



Przepis bierze udział w jagodowej akcji:

3 komentarze:

  1. Szybki i smaczny placuszek. Musiał świetnie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka smakowita kratka na cieście <3 <3
    kocham takie wypieki!
    Dziękuję za Twój udział w jagodowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jagody, jagody, jagody!!! <3 najlepsze owoce świata!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...