wtorek, 22 lipca 2014

Pierogi z jagodami czyli fioletowe języki w akcji ;p

Chyba mało kto nie lubi pierogów z jagodami, do tego śmietanka z cukrem i ...
rozkosz w buzi, smak lasu, dzieciństwa, a po spałaszowaniu talerzyka pierogów - "śmiechowy fioletowy język".

Darowano mi pokaźną miskę leśnych jagód i aż żal było nie pokusić się o ulepienie pierożków. Mamma pomogła, bo co cztery ręce to nie dwie :)
No i pochwalę się falbanką pierogową, której nauczyła mnie babcia - specjalistka 
od pierogów, która w swoim życiu ulepiła ich setki!
Na nic ksiązki kucharskie - najlepsza jest wiedza od babci ;) 






Przepis na około 40 pierogów:

1/2 kg mąki
1 żółtko
1 łyżka soli
3 łyżki oleju rzepakowego
minimum 350 ml wrzącej wody 

35 dag jagód
3 łyżki mąki

W miseczce mieszamy mąkę z solą, wbijamy żółtko, wlewamy olej i łyżką mieszamy składniki, następnie powoli dolewamy wrzącej wody stopniowo, dalej mieszając. Zagarniamy mąkę, znowu dolewamy wrzątku i sprawdzamy czy ciasto da się już zagnieść.
Wykładamy ciasto pierogowe na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy i w zależności od konsystencji dosypujemy mąki lub dolewamy wody. Wyrabiamy gładkie ciasto (tu przyda się męska dłoń pomocna). kiedy ciasto jest już mięciutkie i gładkie, dzielimy je na części, po kolei rozwałkowujemy cienko, wykrawamy krążki i nadziewamy. Jagody wcześniej mieszamy z mąką, aby nie puszczały soku w trakcie gotowania.
Dobrym patentem, aby pierożki się dobrze sklejały, jest zwilżenie boków krążka wodą, od strony nadzienia. Wrzucamy pierogi na gotującą wodę i od wypłynięcia gotujemy 3-5 minut. Taka porcję gotujemy w dwóch turach po około 20 pierogów, aby się nie porozlepiały=, najlepiej w szerokim garnku.

Podajemy ze śmietanką z cukrem.
Jagodowe lato

8 komentarzy:

  1. fakt, falbanka piękna :)
    pierogi kocham całym sercem

    OdpowiedzUsuń
  2. falbanka pierwsza klasa. A pierogi z jagodami to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Falbankowe pierogi cudnie się prezentują, choć ja za pierogami z owocami nie przepadam. Urzekł mnie dzbanek na mleko, gdzie można taki nabyć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam ten dzbanuszek, kupiłam go kiedyś w sieci FLo, ale z tego co wiem tej marki już nie ma.

      Usuń
  4. Uwielbiam takie pierogi! To chyba moje ulubione nadzienie :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe zdjęcia, na prawdę pięknie to wygląda... chyba czas samemu czegoś takiego spróbować
    dlakieszeni

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze pierogi to pierogi z jagodami :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...