Szczególnie jesienią marzy mi się plaża, ja na hamaku, w oddali szumi morze,
pod stopami cieplutki piaseczek, a do tego barman podaje mi pyszne naleśniki ze
świeżo wyciśniętym sokiem z cytrusów... Ehh marzenie!
No, ale ponieważ do wakacji i wojaży w egzotyczne zakątki świata daleko,
zmuszona zostałam sama zapewnić sobie małe Hawaje
na Śniadanie w domu! Naleśniki w kratkę z pyszną marmoladą,
pomarańczami i szklanką soku multiwitamina z Tymbarku - w zupełności dzisiejszego
ranka zastąpiły mi hawajską plażę, parasolka w soku, flemingi przyczajone na
naleśnikach i wuallla!
A do tego porcja witamin w szklance dodała mi energii!
A do tego porcja witamin w szklance dodała mi energii!
Naleśniki ażurowe:
2 szklanki mąki tortowej
2 szklanki mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżki kakao
kilka plastrów pomarańczy
dowolna marmolada
2 szklanki mąki tortowej
2 szklanki mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżki kakao
kilka plastrów pomarańczy
dowolna marmolada
Z mąki, mleka, jajka i soli miksujemy gładkie naleśnikowe ciasto. Następnie odlewamy 1/3 ciasta naleśnikowego do dzbanka, dodajemy do niej kakao, miksujemy. Masę kakaową przelewamy do butelki z dziurką w korku lub ja akurat użyłam strzykawki - dekoratora do ciast. Sprawdził się rewelacyjnie!
Na rozgrzaną patelnię wylewamy kratkę z kakaowej masy, następnie szybko wylewamy na kratkę jasne ciasto naleśnikowe (wzór ciekawie wtłoczy się w naleśnika) i smażymy na złoto z obu stron. Potem już tylko nadziewamy naleśnik marmoladą, układając nadzienie od strony gładkiej, a kratką na zewnątrz!
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz