piątek, 5 kwietnia 2013

Korzenne ciastka z płatkami migdałowymi


Słabość do tych ciasteczek mają szczególnie mężczyźni, ciacha kuszą cynamonem, są poręczne, kruche i nadają się akurat na jeden kęs. Chociaż moim zdaniem te ciasteczka są zdecydowanie "unisex", no może kobietom idą trochę bardziej w biodra ;p dlatego niech mężczyźni "łasuchują"...

Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
½ szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki masła
4 łyżki przyprawy do piernika
1 białko
płatki migdałowe
perełki cukrowe 

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawę do pierników. Wlać rozpuszczony w rondelku lub mikrofali miód. Dodać masło i jajko, wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Potem wykrawać kształty, układać na papierze do pieczenia smarować białkiem i ozdabiać płatkami migdałowymi, może być też ziarno słonecznika, perełki cukrowe - według fantazji. Pyszne. Przechowywać jak pierniki w blaszanym pudełku.



 

 W użyciu oczywiście najlepszy "włoski" wałek, podejrzany 
u włoskiej kucharki w Spoleto! 


Jakiekolwiek silikonowe się do niego nie umywają!





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...