piątek, 25 kwietnia 2014

Zzzielone placki szpinakowo-pieczarkowe

Jako amatorka wszelkich placków, naleśników i pierogów nie mogłam przejść obojętnie obok otrzymanego od koleżanki przepisu na Placki z pieczarkami i szpinakiem.
 Kilka drobnych modyfikacji i wyszły pyszne placki ze szpinakiem,
czyli bogate w żelazo i kwas foliowy (dobre dla przyszłych mam) :)



Placki szpinakowo-pieczarkowe


1 mała cebula
25 dag pieczarek
30 dag  szpinaku w liściach
1 duży ząbek czosnku
1, 5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2/3 szklanki mleka
sól, pieprz
olej do smażenia


Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju na złoty kolor. Potem dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, posiekany ząbek czosnku i smażymy razem kilka minut, doprawiamy sola i pieprzem. Szpinak myjemy, odrywamy ogonki i siekamy w paski, dodajemy do cebuli i pieczarek i dusimy, aż szpinak się zetnie. Można część tej masy odłożyć lub zrobić odrobinę więcej bo pysznie smakują placki z odrobinką takiego nadzienia na wierzchu.

W tym czasie miksujemy mąkę z jajkiem, mlekiem i proszkiem do pieczenia (nada puchatość plackom )na masę gęstszą niż na naleśniki, ewentualnie dodajemy mąkę lub mleko w zależności od konsystencji. Łączymy masę z pieczarkami i szpinakiem do masy na placki. Smażymy na złoty kolor na patelni.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie placuszki! Szczególnie na drugie śniadanie do pracy ;)

    Pozdrawiam poświątecznie!
    Paulina

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...