Jako amatorka placków, naleśników i pierożków, które przypominają czasy beztroskiego dzieciństwa polecam dziś klasyczne placki z jabłkami.
Szybko się je przygotowuje, a do tego z marmoladą czy cukrem pudrem i szklanką mleka - smakują pysznie!
Składniki
1 i 1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
3 jabłka
cukier puder i dżem do posmarowania placków
Mąkę, mleko, żółtka, proszek do pieczenia miksujemy mikserem na gładką masę. Następnie białka ubijamy na sztywna pianę, łączymy z pozostała masą na placki, mieszając już łyżką. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Na patelni wylewamy kształt placka, układamy 2 plastry jabłka i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz