piątek, 5 kwietnia 2013

Szynka po staropolsku


Wraca moda na domowe wędliny, które pachną jak mięsko, smakują jak mięsko, w przeciwieństwie do niektórych sklepowych mięsiw. Proponuję domową szynkę marynowaną w ziołach, a następnie upieczoną w rękawie.

Szynka po staropolsku


1,5 kg szynki
sól czosnkowa,
szafran,
jałowiec,
majeranek, 
pieprz czarny grubo mielony
papryka słodka mielona
kminek mielony
2-3 listki laurowe

   Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu oprócz listków laurowych. Wymieszać. Szynkę związać ściśle sznurkiem, natrzeć przyprawami, wrzucić do miski i wstawić na minimum 24 godziny do lodówki pod przykryciem. Następnie włożyć mięso do rękawa do pieczenia, pozakłuwać rękaw na górze, aby powietrze miało ujście. Piec 2 godziny w 180 stopniach. Upieczoną szynkę wyjąć z rękawa, a sos powstały z pieczenia można zlać do rondelka – będzie doskonałą bazą do sosu pieczeniowego. Taka szynka jest doskonałą i zdrową wędliną na kanapki.
  


2 komentarze:

  1. Ale pięknie i smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dłuższego czasu nie kupuję wędlin sklepowych. Czas częściej piec własne...i chyba jutro wypróbuję Twój przepis... szynka wygląda profesjonalnie...znaczy smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...