sobota, 6 kwietnia 2013

Muszle nadziewane mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Najtwardsze serce uwiedzie lampka dobrego wina i muszle nadziewane mięsem mielonym ... mniam.

350 gram mięsa mielonego z indyka
1 ząbek czosnku
1 cebula
15 szt. muszli (makaron)
10 dag sera Gouda
tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona do smaku
sól oraz pieprz grubo mielony
olej rzepakowy do smażenia
margaryna do posmarowania formy


Sos pomidorowy:
pomidory w puszce, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2-3 łyżki czerwonego wina, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku


Opis przygotowania:
 Makaron muszle ugotować al dente. Wyjąć ugotowane muszle na płaski talerz, każdą osobno i zostawić do ostygnięcia. Na patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę i  1 ząbek czosnku, dodać mięso mielone oraz zioła i przesmażyć wszystkie składniki razem. Nadziewać muszle mięsnym farszem i układać obok siebie w wysmarowanej margaryną formie ceramicznej lub naczyniu żaroodpornym. Następnie pomidory w puszce zmiksować na jednolity sos,  wlać do rondla, dodać posiekany jeden ząbek czosnku, sól i pieprz, wino oraz oliwę z oliwek. Gotować kilka minut mieszając, aż do połączenia się składników na jednolity sos. Następnie zalać powyższym sosem muszle z farszem, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku o temp.180 stopni około 20 minut, po tym czasie zdając folię i posypać potrawę serem żółtym oraz piec kolejne 10 minut. Podawać potrawę udekorowaną gałązkami świeżego rozmarynu.

2 komentarze:

  1. a ja póki co tylko muszle sałatką napełniałam. na ciepło jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłoby nam bardzo miło gościć Pani przepisy w naszej książce kucharskiej. Zapraszamy serdecznie https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1815384718696672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...