piątek, 13 września 2013

Rogaliki drożdżowe z nutellą

Ulepszanie przepisów na rogaliki trwa, tym razem skusiłam się na przepis z Kwestia smaku, a nadzienie owocowe zastąpiłam czekoladowym, a ściślej z nutellą. Wyszły smakowicie, idealne do pracy na drugie śniadanie do kawy albo po prostu na jesienną smutę :) Świeżość zachowują do trzech dni, jednak nie zawsze „przetrwają” tyle czasu, bo trudno przejść obok talerza z tymi rogalikami obojętnie.



250 g mąki pszennej tortowej
100 gram masła
1/4 szklanki ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
1 jajko
 2 łyżki cukru pudru
nutella

Drożdże wrzucamy do miski, dodajemy cukier puder i ciepłe mleko, mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie dodajemy masło, mąkę i jajko i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Potem miskę, przykrytą folią  wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy na trzy placki w formie okręgu, które dzielimy na 8 trójkątów. od szerszej strony układamy na każdym trójkącie łyżeczkę nutelli, zwijamy w kierunku środka okręgu. Pieczemy na papierze do pieczenia około 20-25 minut na złoty kolor. Można posypać lekko cukrem pudrem po upieczeniu!

4 komentarze:

  1. ja też bym w życiu koło nich obojętnie nie mogła przejść, pyszności ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja, bym pochłonęła je wszystkie w jeden dzień ;D Pyszotkaaa..

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaraz się zabieram do pieczenia! Prześlicznie wyglądają i muszą smakować obłędnie! Dobrze że nutella jest dostępna niemal wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...