Mam szczęście mieszkać na Podlasiu, gdzie już kilkanaście kilometrów za Białymstokiem rozciągają się piękne lasy, a w nich grzybowe zagłębie :)! Najbardziej lubimy jeździć na grzyby niedaleko miejsca, gdzie kręcono sceny do hitu lat 90-tych "U Pana Boga w ogródku". Tam pełno jest podgrzybków, kurek, a nawet trzy lata temu - rydzy, bo rok był iście rydzowy! Teraz niestety rydzy w naszych lasach brak :/ więc nie zaśpiewam "rudy, rudy, rudy rydz , mam na rydza smaczek, rudy, rudy, rudy rydz lepszy niż maślaczek.."
Za to do września można liczyć na żółciutkie kurki, których - na szczęcie nie można pomylić - z innymi grzybami :) A nic tak nie relaksuje jak zieleń lasu oraz przyjemność ze zbiorów. A potem rano w kilka chwil można mieć pyszną jajecznice z kurkami :)
Ja tym razem miałam ochotę na taką bez ziół i dodatkowych smaków, ale pyszna jest z pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem lub oregano..
Za to do września można liczyć na żółciutkie kurki, których - na szczęcie nie można pomylić - z innymi grzybami :) A nic tak nie relaksuje jak zieleń lasu oraz przyjemność ze zbiorów. A potem rano w kilka chwil można mieć pyszną jajecznice z kurkami :)
Ja tym razem miałam ochotę na taką bez ziół i dodatkowych smaków, ale pyszna jest z pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem lub oregano..
Przepis bierze udział w akcji:
Jajecznica z kurkami
4 jajka
kurki
sól
pieprz
zioła prowansalskie lub inne ulubione ( ta na zdjęciu to jajecznica bez ziół)
1 łyżka masła
Kurki namaczamy w niewielkiej ilości wody, oczyszczamy z igiełek leśnych i innych, potem chwile obgotowujemy w małej ilości wody. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz i wylewamy na patelnię, na której rozpuszczamy łyżkę masła. Mieszamy, kiedy lekko jajka zaczną się ścinać, wrzucamy kurki, mieszamy, ewentualnie dodajemy zioła (ja tym razem miałam ochotę na czysty smak kurek i jajek). Smażymy mieszając do ulubionej konsystencji. jemy ze smakiem :)
o kurkach to ja mogę tylko pomarzyć :(
OdpowiedzUsuńMniam! Pyszna jajecznica! Teraz kombinuję, skąd by tu wytrzasnąć kurki na jutrzejsze śniadanie;)
OdpowiedzUsuń