czwartek, 19 września 2013

Ciasteczka kruche z herbatą Earl Grey

Dzisiaj przepis na ciasteczka kruche z dodatkiem herbaty Earl Grey. I chociaż Earl Grey kojarzy się z brytyjskim 5 o’clock czyli popołudniową filiżanką angielskiej herbaty, to użyte przez mnie foremki są  w stylu typowo wiejskim, czyli traktorki i koniczynki.

Pamiętam jak oczy mi zagrały, kiedy kilka lat temu w Warszawie przestąpiłam próg  jednego z pierwszych w Polsce sklepów z akcesoriami do pieczenia. A tam regały pełne foremek o przedziwnych kształtach – koniki na biegunach, księżniczki, kołyski, kotki, pantofelki, auta! Pomyślałam wówczas – wreszcie do Polski dotarła moda na pieczenie! Z tych zakupów pochodzą właśnie te przezabawne foremki – traktorek i koniczynka.

Przepis bierze udział w akcji:

Ciasteczka


200 gram maki tortowej

100 gram mąki krupczatki

2 żółtka

130 margaryny

1 cukier waniliowy

1,5-2 łyżeczki herbaty Earl Grey



Przesiewamy wszystkie sypkie składniki – poza herbatą – na stolnicę, siekamy razem z margaryną. Herbatę w moździerzu rozdrabniamy jeśli są grubsze liście, a jeśli nie to sypiemy i tyle. Wbijamy żółtka, zagniatamy ciasto, owijamy folią aluminiową lub spożywczą i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy kształty, pieczemy w 180 stopniach około 15 minut, aż ciastka przybiorą złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...