niedziela, 8 września 2013

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Sezon na śliwki trwa w najlepsze! Zatem wszelkie kombinacje śliwkowe na talerzu są mile widziane, jak nie latem to kiedy? te mrożone są już zupełnie inne.. Jednak oddajmy mamie, co mamine, a fotografowi co pstryknął :P Tym razem na blogu Ciacho mojej Mamy! Wualaaa, moja jest jedynie kompozycja :)




Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 


500 gram maki tortowej

4 jajka

1 margaryna

8 łyżek cukru (do ciasta)

3 łyżki cukru pudru (do bezy)

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki  proszku do pieczenia

12-15 śliwek węgierek



Mąkę, żółtka jajek, proszek do pieczenia, cukier zwykły i cukier waniliowy, margarynę zagniatamy na kruche ciasto. Następnie formujemy z ciasta kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na ciasto częścią ze skórka do dołu. Z białek ubijamy pianę i stopniowo dodajemy cukier puder, aby utworzyła się lśniąca beza. Wykładamy ją na śliwki, a potem  ścieramy na tarce na grubych oczkach drugą część kruchego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta, aby beza nam nie opadła.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...