Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
500 gram maki tortowej
4 jajka
1 margaryna
8 łyżek cukru (do ciasta)
3 łyżki cukru pudru (do bezy)
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku
do pieczenia
12-15 śliwek węgierek
Mąkę, żółtka jajek, proszek do pieczenia, cukier
zwykły i cukier waniliowy, margarynę zagniatamy na kruche ciasto. Następnie formujemy
z ciasta kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy
na 2 części i jedną z nich wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Śliwki
kroimy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na ciasto częścią ze skórka do
dołu. Z białek ubijamy pianę i stopniowo dodajemy cukier puder, aby utworzyła
się lśniąca beza. Wykładamy ją na śliwki, a potem ścieramy na tarce na grubych oczkach drugą
część kruchego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 1 godzinę. Po
upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta, aby beza nam nie opadła.
Ślinka leci :D
OdpowiedzUsuń