Wiośnie w
tym roku niespieszno do Polski, nawet bociany „nabrały się” i przyleciały jak
co roku zastając zamiast zielonej trawy i rozkwitających paków drzew, zaspy pełne śniegu i zirytowanych przedłużającą się zimą Polaków. Szukając jednak pozytywnych stron – mamy
więcej czasu na zadbanie o sylwetkę i kondycję, zanim lekkie płaszcze odkryją bezlitosną prawdę o kilku nadprogramowych kilogramach.
Dlatego proponuję batoniki
musli, świetną przekąskę zawierającą cukier ale w zdrowych bakaliach! Jest to
jeden z niewielu przepisów na batoniki, który znalazłam, w którym nie dodajemy
ani cukru ani tłuszczu, więc te batoniki są stosunkowo niskokaloryczne
pomijając bakalie :)
Batoniki musli "motylem być"
2 szklanki
płatków owsianych
2 białka
½ szklanki
maki razowej
1/3 szklanki letniej wody2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
2 szklanki bakalii (migdały, rodzynki, żurawina, morele)
szczypta soli
Bakalie należy posiekać na mniejsze kawałki.
Wymieszać wszystkie sypkie składniki ze sobą w jednej misce. Miód wlać do
rondelka i rozpuścić w wodzie, dodać olej, odrobinę soli. Białka ubić na
sztywno, następnie wymieszać sypką masę z wodą z miodem i olejem oraz białkami
tak, aby nie było sypkich składników. Potem blaszkę wysłać papierem do
pieczenia i ułożyć warstwę o grubości 1 cm, wyrównać, aby powierzchnia była
ścisła. Piec w temp 180 stopni ok 30 minut.
fajne te batoniki - lubię takie domowe ,zdrowe przekąski ;)
OdpowiedzUsuń