Smakowita i sycąca przekąska na podwieczorek, czy wieczór ze znajomymi. Farsz mięsny podany w formie z kruchych babeczek skusi każdego amatora dobrego jedzenia.
Kruche babeczki z mięsem mielonym
Składniki na ciasto kruche:
125 gram margaryny
250 gram mąki tortowej
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
350 gram mięsa z indyka na kotlety (ja lubię serię Samo dobro z Indykpola)
1 pomidor
1 cebula
2-3 łyżki keczupu pikantnego
1 ząbek czosnku
100 gram sera Gouda
sól, pieprz do smaku i zioła prowansalskie
Zagnieść ciasto kruche, rozwałkować i wykrawać 10-12 krążków na babeczki. Następnie układać krążki w wysmarowanej margaryną formie muffinkowej. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek oraz mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, ziołami do smaku, dodać keczup, wymieszać i poddusić razem. Potem nadziewać babeczki farszem, układać kawałki pomidora, piec w temp 180 stopni przez 25 minut w piekarniku pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem i zapiekać 5 minut.
Jak ładnie podana smaczna przekąska, naparwdę świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńhttp://katarzynagotuje.blogspot.com
robiłam takie babeczki tylko nadziewałam sałatką ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne babeczki :)
OdpowiedzUsuń