środa, 12 czerwca 2013

Kruche babeczki z mięsem mielonym


Smakowita i sycąca przekąska na podwieczorek,  czy wieczór ze znajomymi. Farsz mięsny podany w formie z kruchych babeczek skusi każdego amatora dobrego jedzenia.

Kruche babeczki z mięsem mielonym

Składniki na ciasto kruche:
125 gram margaryny
250 gram mąki tortowej
1 jajko
szczypta soli

Farsz:
350 gram mięsa z indyka  na kotlety (ja lubię serię Samo dobro z Indykpola)
1 pomidor
1 cebula
2-3 łyżki keczupu pikantnego
1 ząbek czosnku
100 gram sera Gouda
sól, pieprz do smaku i zioła prowansalskie

Zagnieść ciasto kruche, rozwałkować i wykrawać 10-12 krążków na babeczki. Następnie układać krążki w wysmarowanej margaryną formie muffinkowej. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek oraz mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, ziołami do smaku, dodać keczup, wymieszać i poddusić razem. Potem nadziewać babeczki farszem, układać kawałki pomidora, piec w temp 180 stopni przez 25 minut w piekarniku pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem i zapiekać 5 minut.



3 komentarze:

  1. Jak ładnie podana smaczna przekąska, naparwdę świetny pomysł :)

    http://katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam takie babeczki tylko nadziewałam sałatką ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...