Nie od dzisiaj wiadomo, że ciasto francuskie jest najlepszym przyjacielem kobiety, kiedy wpadają niezapowiedziani goście, dlatego trzymam w lodówce zawsze jedną sztukę - na tzw."wszelki wypadek". A z ciasta francuskiego można wyczarować tartaletki, krokiety, rożki wytrawne i na słodko.
Ja zdecydowanie preferuję te wytrawne, a moje ulubione ciasto francuskie to z Biedronki, i nawet nie chodzi o cenę, ale zawsze mi ładnie wyrasta i tyle :)
Krokiety z pieczarkami z ciasta francuskiego
1 opakowanie ciasta francuskiego
20 dag pieczarek
1 cebula
50 ml jogurtu
1 łyżka mąki
1 białko
zioła prowansalskie
koper, kminek,
sól i pieprz
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki pokroić na plasterki, a następnie dodać sół i dusić na patelni pod przykryciem, aż pieczarki puszczą sok. Potem dodać mąkę wymieszaną z jogurtem, lekko rozprowadzać i podsmażać około 5-7 minut, dodać przyprawy. Przestudzić farsz, ciasto francuskie pokroić na prostokąty, układać farsz na cieście zachowując po ½ cm od brzegu ciasta. Zwinąć w krokiet ciasto, zlepić rogi, zacisnąć widelcem krokiety, smarować białkiem, posypać kminkiem piec w temp 200 stopni około 15 minut na złoty kolor. Podawać jako przekąskę.
Wyglądają bardzo apetycznie, nadzienie z pieczarek też trafia w mój gust...:-)
OdpowiedzUsuń