Zaczarujmy wiosnę słodkimi muffinkami z konfiturą truskawkową! Może to ją skusi, aby wreszcie nastała? Bo śnieg za oknem i dzieci lepiące bałwana w kwietniu to coraz mniej zabawne, jeszcze trochę a czeka nas Epoka lodowcowa ;p
Mufinki z serduszkami
Składniki
15 gram margaryny
100 gram cukru pudru
3-4 łyżki mleka
1 jajko
100 gram mąki tortowej
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
konfitura truskawkowa
1. Cukier puder zmiksować z margaryną na gładką masę, dodać jajko,
mleko, wymieszać.
2. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
3. Połączyć wszystkie składniki na gładką masę.
4. Napełniać formę wkładając do każdego papilotka 1 łyżkę masy,
łyżeczkę dżemu i masę, do 2/3 wysokości papilotka.
5. Piec w temp. 180 stopni ok 20 minut, aż będą miały złoty kolor.
6. Upieczone dekorować lukrem (ubić pianę z 1 białka na sztywno,
dodawać powoli cukier puder - 1 szklankę i sok z cytryny) muffinki
dekorować wiórkami, posypka, płatkami migdałowymi lub czekoladowymi
serduszkami.
Słonko świeci, ptaszki śpiewają wiosna już jest :} A muffinki wyglądają bajecznie!
OdpowiedzUsuńTakie urocze muffinki z pewnością przekonają wiosnę do zawitania do Polski :)
OdpowiedzUsuń