niedziela, 7 kwietnia 2013

Muffinki z serduszkami

Zaczarujmy wiosnę słodkimi muffinkami z konfiturą truskawkową! Może to ją skusi, aby wreszcie nastała? Bo śnieg za oknem i dzieci lepiące bałwana w kwietniu to coraz mniej zabawne, jeszcze trochę a czeka nas Epoka lodowcowa ;p

Mufinki z serduszkami

Składniki
15 gram margaryny
100 gram cukru pudru
3-4 łyżki mleka
1 jajko
100 gram mąki tortowej
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
konfitura truskawkowa


1. Cukier puder zmiksować z margaryną na gładką masę, dodać jajko, mleko, wymieszać.

2. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

3. Połączyć wszystkie składniki na gładką masę.

4. Napełniać formę wkładając do każdego papilotka 1 łyżkę masy, łyżeczkę dżemu i masę, do 2/3 wysokości papilotka.

5. Piec w temp. 180 stopni ok 20 minut, aż będą miały złoty kolor.

6. Upieczone dekorować lukrem (ubić pianę z 1 białka na sztywno, dodawać powoli cukier puder - 1 szklankę i sok z cytryny) muffinki dekorować wiórkami, posypka, płatkami migdałowymi lub czekoladowymi serduszkami.




2 komentarze:

  1. Słonko świeci, ptaszki śpiewają wiosna już jest :} A muffinki wyglądają bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie urocze muffinki z pewnością przekonają wiosnę do zawitania do Polski :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...