Efektowne sakiewki nadziewane szpinakiem są szybką do przygotowania przekąską, która skusi wyglądem każdego smakosza!
Sakiewki zielone:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
2 łyżki szpinaku mrożonego w liściach
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Nadzienie:
200 gram szpinaku mrożonego w liściach
1 serek topiony ze szczypiorkiem lub ziołami
1 łyka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
szczypiorek łodyżki
Z jajek, mąki, mleka przygotowujemy ciasto naleśnikowe, dodajemy
odrobinę soli oraz 2 łyżki szpinaku i
wszystko miksujemy na gładką masę. Powstanie ciekawe zielone ciasto naleśnikowe.
Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju rzepakowym smażymy naleśniki na złoty
kolor.
Następnie szpinak dusimy z masłem, posiekanym czosnkiem, dodajemy sól i
pieprz oraz serek topiony. Dusimy kilka minut, aby smaki przeniknęły się ze sobą.
Następnie nadziewamy naleśniki farszem, zwijamy w sakiewki, przewiązujemy
szczypiorkiem lub ziołami- łodyżką, ale szczypiorek jest najbardziej giętki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz