wtorek, 30 kwietnia 2013

Sakiewki zielone

Efektowne sakiewki nadziewane szpinakiem są szybką do przygotowania przekąską, która skusi wyglądem każdego smakosza!

 Sakiewki zielone:

Składniki na naleśniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
2 łyżki szpinaku mrożonego w liściach
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia

Nadzienie:
200 gram szpinaku mrożonego w liściach
1 serek topiony ze szczypiorkiem lub ziołami
1 łyka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
szczypiorek łodyżki

Z jajek, mąki, mleka przygotowujemy ciasto naleśnikowe, dodajemy odrobinę soli oraz  2 łyżki szpinaku i wszystko miksujemy na gładką masę. Powstanie ciekawe zielone ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju rzepakowym smażymy naleśniki na złoty kolor.
Następnie szpinak dusimy z masłem, posiekanym czosnkiem, dodajemy sól i pieprz oraz serek topiony. Dusimy kilka minut, aby smaki przeniknęły się ze sobą.

Następnie nadziewamy naleśniki farszem, zwijamy w sakiewki, przewiązujemy szczypiorkiem lub ziołami- łodyżką, ale szczypiorek jest najbardziej giętki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...