Słabość do tych ciasteczek mają szczególnie mężczyźni, ciacha
kuszą cynamonem, są poręczne, kruche i nadają się akurat na jeden kęs. Chociaż
moim zdaniem te ciasteczka są zdecydowanie "unisex", no może kobietom
idą trochę bardziej w biodra ;p dlatego niech mężczyźni
"łasuchują"...
Składniki:
2 szklanki
mąki tortowej
½ szklanki
cukru
2 łyżki
miodu
1 jajko
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
2 łyżki
masła
4 łyżki
przyprawy do piernika
1 białko
płatki
migdałowe
perełki
cukrowe
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawę
do pierników. Wlać rozpuszczony w rondelku lub mikrofali miód. Dodać masło i
jajko, wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Potem wykrawać kształty, układać
na papierze do pieczenia smarować białkiem i ozdabiać płatkami migdałowymi,
może być też ziarno słonecznika, perełki cukrowe - według fantazji. Pyszne.
Przechowywać jak pierniki w blaszanym pudełku.
W użyciu oczywiście najlepszy
"włoski" wałek, podejrzany
u włoskiej kucharki w Spoleto!
Jakiekolwiek silikonowe się do niego nie
umywają!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz