Czy tarta jest grzechu
warta? Po
cieście francuskim, moje serce zawojowała francuska tarta czyli kruchy placek z
nadzieniem owocowym lub wytrawnym.
Przetestowałam różne
przepisy na tarty i najbardziej przypadł mi do gustu przepis ze strony www.kotlet.tv,który jest doskonałą bazą i posłużyć może do przygotowania ciasta na
tarte słodką lub słoną. W przypadku tarty słodkiej dodajemy po prostu kilka
łyżek cukru, a w przypadku tarty słonej szczyptę soli.
Tarty mogą być z owocami
sezonowymi i słone ze szpinakiem i serami, grzybami, warzywami, wszystko
zależy od naszej wyobraźni kulinarnej.
Tarta ze szpinakiem i salami
Na
ciasto:
250
gram mąki
1
żółtko
60
ml wody
125
gram margaryny
sól
Nadzienie
tarty:
100
gram szpinaku
10
plastrów salami
2
pomidory
2
jajka
25
dkg sera żółtego
czosnek
granulowany
zioła
prowansalskie
sól,
pieprz,
Z mąki, żółtka, margaryny, wody i soli
zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Szpinak
w rondelku rozmrozić, dodać czosnek i poddusić tak, aby odparował wodę.
Następnie 2 jajka wymieszać z ziołami prowansalskimi, pieprzem i startym serem
żółtym. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i położyć w formie do
pieczenia, nakłuć widelcem ciasto, wysypać ryż, fasolę do obciążenia tarty,
wstawić do piekarnika na ok.15 minut (190-200 stopni).
Następnie wyjąć z piekarnika, na
tartę wyłożyć szpinak, pomidory, salami, zalać serem wymieszanym z jajkiem i
piec ok.30 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno, chociaż na
ciepło jest smaczniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz