poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Tarta ze szpinakiem i salami


Czy tarta jest grzechu warta? Po cieście francuskim, moje serce zawojowała francuska tarta czyli kruchy placek z nadzieniem owocowym lub wytrawnym.  

Przetestowałam różne przepisy  na tarty i najbardziej przypadł mi do gustu przepis ze strony www.kotlet.tv,który jest doskonałą bazą  i posłużyć może do przygotowania ciasta na tarte słodką lub słoną. W przypadku tarty słodkiej dodajemy po prostu kilka łyżek cukru, a w przypadku tarty słonej szczyptę soli.

Tarty mogą być z owocami sezonowymi i słone ze szpinakiem i serami,  grzybami, warzywami, wszystko zależy od naszej wyobraźni kulinarnej.

 Tarta ze szpinakiem i salami

Na ciasto:
250 gram mąki
1 żółtko
60 ml wody
125 gram margaryny
sól

Nadzienie tarty:
100 gram szpinaku
10 plastrów salami
2 pomidory
2 jajka
25 dkg sera żółtego
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
sól, pieprz,

Z mąki, żółtka, margaryny, wody i soli zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Szpinak w rondelku rozmrozić, dodać czosnek i poddusić tak, aby odparował wodę. Następnie 2 jajka wymieszać z ziołami prowansalskimi, pieprzem i startym serem żółtym. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i położyć w formie do pieczenia, nakłuć widelcem ciasto, wysypać ryż, fasolę do obciążenia tarty, wstawić do piekarnika na ok.15 minut (190-200 stopni).
 Następnie wyjąć z piekarnika, na tartę wyłożyć szpinak, pomidory, salami, zalać serem wymieszanym z jajkiem i piec ok.30 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno, chociaż na ciepło jest smaczniejsza.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...