1,5 kg karkówki bez kości
1/2 soli ziołowej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
3 listki laurowe
papryka słodka mielona
kolendra
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
kilka łyżek oliwy
Karkówkę
umyć dokładnie. przyprawy rozgnieść w moździerzu, czosnek przecisnąć przez
praskę. Wszystkie przyprawy wymieszać dokładnie z oliwą (opcjonalnie można
dodać rozmaryn, tymianek, kto co lubi), karkówkę wstawić do takiej marynaty na
noc. Można obrócić na drugą stronę. Następnie obsmażyć na patelni z każdej
strony aby stworzyć skórkę mięsa. Potem włożyć do rękawa do pieczenia, wlać
marynatę i zapiąć klipsami. Piec w temp 180 stopni około 1 godz. 15 minut.
Podawać można na ciepło, z marynaty zrobić sos zagęszczony mąką i śmietaną lub
na zimno jako wędlinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz