Od Wielkanocy się wszystko zaczęło!
W moim domu – poza struclą makową i babką piaskową podczas Wielkanocy nie może zabraknąć własnoręcznie upieczonych pierniczków – pachnących miodem, kardamonem i cynamonem. Przywodzą na myśl wspomnienie dzieciństwa, beztroskiej zabawy - w ruch idą metalowe foremki: kurki, jajka i zajączki.
W moim domu – poza struclą makową i babką piaskową podczas Wielkanocy nie może zabraknąć własnoręcznie upieczonych pierniczków – pachnących miodem, kardamonem i cynamonem. Przywodzą na myśl wspomnienie dzieciństwa, beztroskiej zabawy - w ruch idą metalowe foremki: kurki, jajka i zajączki.
Do rozwałkowywania ciasta przyda się osobnik płci męskiej sztuk jeden - którego siła mięśni o sukcesie kulinarnego przedsięwzięcia zadecyduje :) Jeśli jednak mężczyzny brak lub wykazuje duży potencjał lenistwa - kobietki, wałki w ruch, podobno rozwałkowywanie ciasta zastąpi nam kilkadziesiąt minut treningu z hantelkami ;)
Potem z całą pieczołowitością chowam „piernikowe złoto” do metalowych puszek i wyjmuję za skrytki podczas wielkanocnego śniadania ku uciesze wszystkich biesiadujących.
Ja po wielu różnych kombinacjach z pierniczkami polecam „przepis,
który wychodzi zawsze”!
Polecam przygotować je około dwóch tygodni przed
Świętami, aby nabrały smaku, niczym dobre wino …
Pierniczki "które wychodzą zawsze":
500 gram maki pszennej
270 gram miodu prawdziwego
110 gram margaryny
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika i
sodę oczyszczoną wymieszać na stolnicy, dodać margarynę rozpuszczoną margarynę,
miód i jajko. Ze składników zagnieść ciasto, w razie gdyby mocno kleiło się do
rąk
podsypywać mąkę. Następnie uformować
kulę i wstawić do lodówki na około
40 minut, wówczas ciasto ładnie
stwardnieje i będzie się lepiej rozwałkowywało. Następnie rozwałkować na około
4-5mm i wykrawać kształty, piec około 12 minut w temp. 180 stopni.
Potem wystudzić i dekorować lukrem -
ja dekorowałam przy pomocy dekoratora w strzykawce :)lub bardzo
cienkiej tylki w rękawie do pieczenia.
Przepis na lukier do dekoracji:
- 1 białko
- do 1,5 szklanki cukru pudru
- odrobina soku z cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz